No comments yet

ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ [Μέρος 1] Τι κάνουμε όταν προκύψουν;

Μάθημα του Γιώργου Ε Μαρκάκη στη Συνάντηση Κοινωνίας & Προσευχής την Παρ.15 Ιουλίου 2022. Στο βίντεο περιλαμβάνονται και απαντήσεις σε ερωτήσεις που έγιναν στη διάρκεια του μαθήματος για διευκρινίσεις.
————————————————
Το κείμενο αυτού του μαθήματος σε pdf:
https://drive.google.com/file/d/13F0mSS6xMF3sNrcCui_I2WqPAoSl5dpm/view?usp=sharing
————————————————
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βίντεο
————————————————
Ο στόχος και η προσευχή αυτού του μαθήματος
Υπάρχει μια πραγματικότητα στον εκκλησιαστικό χώρο και σε όλες τις τοπικές εκκλησίες. Γίνονται πολλές προσευχές αλλά δεν υπάρχει θεραπεία στις πιο πολλές περιπτώσεις.
Θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε όλοι να τοποθετηθούμε μπροστά στον Θεό με τέτοιο τρόπο ώστε να γνωρίσουμε την υπερφυσική δύναμη του Θεού για θεραπεία.
Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε τα πιο σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Λόγος του Θεού για αυτό το θέμα που αγγίζει κάθε άνθρωπο.
Ο σκοπός δεν είναι καθαρά Ακαδημαϊκός για να αποκτήσουμε γνώση, αλλά για να ξέρουμε τι να θέσουμε σε εφαρμογή, δηλαδή πρακτικά τι να κάνουμε, αν ξαφνικά μας προκύψουν αρρώστιες ή προβλήματα.
Ιακώβου 5:14 Ασθενεί κάποιος ανάμεσά σας; Ας προσκαλέσει τούς πρεσβύτερους της εκκλησίας, και ας προσευχηθούν επάνω του, αφού τον αλείψουν με λάδι στο όνομα του Κυρίου. 15 Και η προσευχή με πίστη θα σώσει αυτόν που πάσχει, και ο Κύριος θα τον εγείρει· και αμαρτίες αν έπραξε, θα του συγχωρηθούν. 16 Εξομολογείστε ο ένας στον άλλον τα πταίσματά σας, και προσεύχεστε ο ένας για τον άλλον για να γιατρευτείτε. Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα.
Αν αυτά που διαβάζουμε δεν συμβαίνουν, τότε χρειάζεται να γνωρίζουμε τι να κάνουμε, και τι να διορθώσουμε αν κάτι χρειάζεται διόρθωση στη ζωή μας, ώστε να μην εμποδίζεται η δύναμη και η επιθυμία του Θεού για να μας θεραπεύσει.
Παίρνουμε σαν δεδομένη αυτή τη βασική προϋπόθεση και πίστη: ότι ο Θεός θέλει πάντα να μας θεραπεύσει, αλλά χρειάζεται να καταλάβουμε γιατί αρκετές φορές αυτό δεν συμβαίνει.
Για να προσκαλέσει ο ασθενής τους πρεσβυτέρους, πρέπει να τους αναγνωρίζει σαν πρεσβύτερους, που σημαίνει ότι ανήκει σε αυτή την τοπική εκκλησία, και ότι ακολουθεί τις εντολές της Γραφής για τη σχέση των πιστών με την ηγεσία της εκκλησίας, που περιλαμβάνει το: «Πείθεστε στους προεστώτες [κείμενο «ηγουμένους»] σας και υπακούτε» (Εβρ.13:17).
Ο ένας από τους δύο πιο σημαντικούς λόγους που δεν γίνεται θεραπεία όταν γίνεται προσευχή οφείλεται στο πνεύμα της αναρχίας, της αντίστασης ενάντια στις αρχές και της απείθειας προς την εξουσία, που είναι ευρέως διαδεδομένο τόσο στον κόσμο, όσο και στους πιστούς.
Όπου υπάρχει αναρχία και απείθεια προς την εξουσία στην καρδιά, οι πρεσβύτεροι δεν έχουν εξουσία επάνω σε τέτοιο πιστό που ασθενεί, διότι αυτός ο πιστός δεν αναγνωρίζει την πνευματική εξουσία της ηγεσίας της εκκλησίας, και το χρίσμα τους δεν έχει εξουσία πάνω του.
Όποιος αναγνωρίζει και υποτάσσεται γίνεται και μέτοχος της εξουσίας του πρεσβυτερίου για θεραπεία, ακόμη και για συγχώρηση αμαρτιών, όπως διαβάσαμε στο εδ.15. Όποιος απειθεί και περιφρονεί τις εξουσίες που έθεσε ο Θεός, περιφρονεί και τον ίδιο τον Κύριο που έθεσε επάνω τους την εξουσία και ευθύνη για να είναι οι πρεσβύτεροι και οι προεστώτες του ποιμνίου.
Αν κάποιος δεν ανήκει σε τοπική εκκλησία τότε δεν έχει έτσι κι αλλιώς πρόσβαση σε αυτές τις υποσχέσεις του Θεού διαμέσου του Ιακώβου.
Οπότε όποιοι λένε «Προσεύχεστε ο ένας για τον άλλον για να γιατρευτείτε, πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα» αλλά δεν υποτάσσονται στην εξουσία της ηγεσίας, είναι φανερό ότι αυτός ο λόγος του Ιακώβου δεν έχει εφαρμογή στη δική τους ζωή αφού λείπει το βασικό θεμέλιο αυτού του λόγου, δηλ. ότι αφορά την προσευχή των πρεσβυτέρων.
Ο Απ. Παύλος εξηγεί το θέμα της αντίστασης ενάντια στις αρχές που έχει θέσει ο Θεός:
Ρωμαίους 13:1 ΚΑΘΕ ψυχή ας υποτάσσεται στις ανώτερες εξουσίες· επειδή, δεν υπάρχει εξουσία, παρά μονάχα από τον Θεό· και οι υπάρχουσες εξουσίες, είναι ταγμένες από τον Θεό. 2 Ώστε, εκείνος που εναντιώνεται στην εξουσία, εναντιώνεται στη διαταγή τού Θεού· κι αυτοί που εναντιώνονται θα πάρουν επάνω τους καταδίκη.
Το χρίσμα των πρεσβυτέρων έχει εξουσία για θεραπεία όταν υπάρχει υποταγή στο θεσμό της εξουσίας, που φανερώνει την υποταγή μας στον ίδιο τον Κύριο που έθεσε τις αρχές και τις εξουσίες και έδωσε την εντολή για υποταγή. Η πίστη μας και η αγάπη μας προς τον Θεό που δεν είδαμε, φαίνεται από το πως βάζουμε σε εφαρμογή τις εντολές Του σε σχέση με την εκκλησία που είναι το Σώμα Του και η δική Του φανέρωση στη γη.

Post a comment