No comments yet

Οι ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ διαμορφώνουν ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Χριστού – Κυριακή @Κέντρο Σαλόμ Αθηνών

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΟΤΑΝ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ – Γιώργος Ε Μαρκάκης, Κυρ. 26/6/2022

Ιάκωβος 1:2 Κάθε χαρά θεωρήστε, αδελφοί μου, όταν περιπέσετε σε διάφορους πειρασμούς· 3 γνωρίζοντας ότι η δοκιμασία τής πίστης σας εργάζεται υπομονή· 4 η δε υπομονή ας έχει τέλειο έργο, για να είστε τέλειοι και ολόκληροι, χωρίς να είστε σε τίποτε ελλειπείς.
… 12 Μακάριος ο άνθρωπος που υπομένει πειρασμό· επειδή, αφού δοκιμαστεί, θα πάρει το στεφάνι τής ζωής, το οποίο ο Κύριος υποσχέθηκε σ’ αυτούς που τον αγαπούν. 13 Κανένας, όταν πειράζεται, ας μη λέει ότι: Από τον Θεό πειράζομαι· επειδή, ο Θεός είναι απείραστος κακών, κι αυτός δεν πειράζει κανέναν. 14 Πειράζεται, όμως, κάθε ένας, από τη δική του επιθυμία, καθώς παρασύρεται και δελεάζεται. 15 Έπειτα, η επιθυμία, αφού συλλάβει, γεννάει την αμαρτία· και η αμαρτία, μόλις εκτελεστεί, γεννάει τον θάνατο.

Ψαλμός 119:67 Πριν ταλαιπωρηθώ, εγώ πλανιόμουν· τώρα, όμως, φύλαξα τον λόγο σου.
[Εξήγηση: έκανα λάθη και πλανιόμουν πριν ταπεινωθώ μέσα από τις δοκιμασίες που με πλήγωσαν για να μάθω πως να πειθαρχώ στις εντολές του Θεού που με μαθαίνει ο Λόγος του Θεού. Το αποτέλεσμα της ταλαιπωρίας μου που με πλήγωσαν ήταν ότι έμαθα να τιμώ και να φυλάττω το Λόγο του Θεού στην καρδιά μου, και στον τρόπο που ζω].

71 Καλό έγινε σε μένα ότι ταλαιπωρήθηκα, για να μάθω τα διατάγματά σου.

75 Κύριε, γνωρίζω ότι οι κρίσεις σου είναι δικαιοσύνη, και ότι πιστά με ταλαιπώρησες.
[Εξήγηση: επειδή είσαι πιστός δηλ. είσαι αφιερωμένος με πιστότητα προς εμένα, γι’ αυτό με πλήγωσες, ή, με πειθάρχησες, ή, με ταπείνωσες].

Ρωμαίους 12:1 ΣΑΣ παρακαλώ, λοιπόν, αδελφοί, χάρη των οικτιρμών τού Θεού, να παραστήσετε τα σώματά σας ως θυσία ζωντανή, άγια, ευάρεστη στον Θεό, [η οποία είναι] η λογική σας λατρεία. 2 Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου τής ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο.
Εξήγηση: ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού
Το κείμενο λέει «μεταμορφοῦσθε τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοὸς εἰς τὸ δοκιμάζειν ὑμᾶς τί τὸ θέλημα τοῦ θεοῦ, τὸ ἀγαθὸν καὶ εὐάρεστον καὶ τέλειον».
Δηλαδή: μέσα από την ανακαίνιση του νου να έλθει η μεταμόρφωση, με τελικό στόχο το να βρεθείτε δόκιμοι όσον αφορά το θέλημα του Θεού. Αυτό γίνεται κατανοητό όταν θυμηθούμε τον λόγο του Ιακώβου «Μακάριος ο άνθρωπος που υπομένει πειρασμό· επειδή, αφού δοκιμαστεί, θα πάρει το στεφάνι τής ζωής» – αφού δοκιμαστεί = όταν είναι δόκιμος
Η μεταμόρφωση της καρδιάς του ανθρώπου γίνεται σαν αποτέλεσμα της ανακαίνισης του νου όταν ο πιστός υποτάσσεται στον Λόγο του Θεού και έρχεται σαν καρπός όταν ο πιστός σταυρώνει τη σάρκα του μαζί με τις επιθυμίες της ώστε να μορφωθεί μέσα μας ο Χριστός.
Οι δοκιμασίες που περνάμε προκαλούν προσωρινή ταλαιπωρία και θλίψη αλλά έχουν σαν αποτέλεσμα να βρεθούμε στο τέλος δόκιμοι όσον αφορά το θέλημα του Θεού.

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΘΛΙΨΗ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ, Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΛΑΤΡΕΥΕΙ, δηλ. ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ, ΠΑΡΑΣΤΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΩΣ ΘΥΣΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΕΥΑΡΕΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.
ΟΤΑΝ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ, δηλ. το πνεύμα του κόσμου, ΤΟΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
ΑΥΤΟ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΔΟΚΙΜΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
Ο ΠΙΣΤΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΟΚΙΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΣΑΡΚΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΣΑΡΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ «δεν ζω πλέον εγώ αλλά ζει ο Χριστός μέσα σε μένα» (Γαλ. 2:20).
Γαλάτες 5:24 Και όσοι είναι τού Χριστού, σταύρωσαν τη σάρκα μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες.
Αυτή η σταύρωση της σάρκας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε με χαρά ούτε και θέλει ο πιστός να το κάνει, μέχρις ότου ταλαιπωρηθεί μέσα από τις δοκιμασίες που φέρνουν θλίψη. Όμως το αποτέλεσμα είναι να έλθει η χαρά όταν ο πιστός βρεθεί δόκιμος στον χαρακτήρα του Χριστού.

Post a comment