No comments yet

Ο ΕΡΓΑΤΗΣ είναι ΑΞΙΟΣ του ΜΙΣΘΟΥ αυτού

«Ο εργάτης είναι άξιος της τροφής του» και
«ό,τι αν σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει»
Το μάθημα έγινε στο Κέντρο Σαλόμ Αθηνών την Κυριακή 6 Φεβ 2022 από τον Ποιμένα Γιώργο Ε Μαρκάκη. Το κείμενο του μαθήματος είναι διαθέσιμο σε pdf: https://drive.google.com/file/d/1ryc-PXUK_EW30nSaNvx8xpbGRYOUyJ99/view?usp=sharing

Λίγες από τις σημειώσεις του μαθήματος:

Γαλάτες 6:6 Eκείνος, μάλιστα, που διδάσκεται τον λόγο, ας κάνει εκείνον που τον διδάσκει μέτοχον σε όλα τα αγαθά του. 7 Mη πλανιέστε· ο Θεός δεν εμπαίζεται· επειδή, ό,τι αν σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει· 8 για τον λόγο ότι, αυτός που σπέρνει στη σάρκα του, θα θερίσει από τη σάρκα φθορά· αλλά, εκείνος που σπέρνει στο Πνεύμα, θα θερίσει από το Πνεύμα αιώνια ζωή.

Έχω ακούσει να λέγεται ότι, μα γιατί να πληρώσω χρήματα για να ακούσω το Ευαγγέλιο; Αφού ο Ιησούς είπε «δωρεάν λάβατε δωρεάν να δώσετε». Δεν είναι δωρεάν το κήρυγμα του Ευαγγελίου; Οπότε ας διαβάσουμε τι ακριβώς είπε ο Ιησούς και τι λέει η Αγία Γραφή για το θέμα.

Ματθαίου 10:7 Και πηγαίνοντας, κηρύττετε, λέγοντας ότι: Πλησίασε η βασιλεία των ουρανών. 8 Θεραπεύετε αυτούς που ασθενούν, καθαρίζετε λεπρούς, ανασταίνετε νεκρούς, εκβάλλετε δαιμόνια, δωρεάν πήρατε, δωρεάν δώστε. 9 Μη έχετε χρυσάφι ούτε ασήμι ούτε χαλκό στις ζώνες σας· 10 μήτε σακίδιο για τον δρόμο μήτε δύο χιτώνες μήτε υποδήματα μήτε ραβδί· επειδή, ο εργάτης είναι άξιος της τροφής του.

Ο ίδιος που είπε «δωρεάν πήρατε, δωρεάν δώστε» είπε επίσης «ο εργάτης είναι άξιος της τροφής του» και μάλιστα στη ροή του ίδιου λόγου. Ο Λουκάς προσθέτει λίγα παραπάνω, διαφωτιστικά λόγια στην αναφορά του ίδιου λόγου του Ιησού (εδ.7):

Λουκάς 10:5 Και μέσα σε όποιο σπίτι μπαίνετε, πρώτα να λέτε: Ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι. 6 Και αν μεν υπάρχει εκεί ένας γιος ειρήνης, η ειρήνη σας θα αναπαυθεί επάνω του· ειδάλλως, θα επιστρέψει σε σας. 7 Και σ’ αυτό το σπίτι να μένετε, τρώγοντας και πίνοντας αυτά που σας δίνονται απ’ αυτούς· επειδή, ο εργάτης είναι άξιος του μισθού του· μη πηγαίνετε από σπίτι σε σπίτι.

Αυτοί που διδάσκονται τον Λόγο προσφέρουν φιλοξενία, τροφή και καλύπτουν κάθε άλλη ανάγκη του «Εργάτη του Ευαγγελίου» που είναι ο αγγελιαφόρος στον οποίο ο Ιησούς είπε «Μη έχετε χρυσάφι ούτε ασήμι ούτε χαλκό στις ζώνες σας· μήτε σακίδιο για τον δρόμο μήτε δύο χιτώνες μήτε υποδήματα μήτε ραβδί» – δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα όσα έχετε ανάγκη θα τα λάβετε από αυτούς στους οποίους θα κηρύξετε το Ευαγγέλιο.

Επομένως για αυτούς που ακούν, το Ευαγγέλιο δεν είναι «δωρεάν» δηλαδή με την έννοια ότι είναι «τσάμπα» όπως νομίζουν πολλοί. Αφού πρέπει να φιλοξενούν και να καλύπτουν κάθε ανάγκη του «Εργάτη του Ευαγγελίου» επομένως έχει κόστος το να ακούς, και το κόστος που καλείσαι να επωμιστείς είναι οι ανάγκες διαβίωσης αυτού που κηρύττει.

Αν σκεφτούμε τους πρώτους μαθητές Του που επέλεξε ο Ιησούς και τους απέστειλε για να κηρύττουν το Ευαγγέλιο, τους πήρε από τις δουλειές τους, από τις οποίες ζούσαν. Όπως λ.χ. είπε στον Πέτρο να αφήσει τη βάρκα του και το ψάρεμα, και του είπε «θα σε κάνω ψαρά ανθρώπων». Δηλαδή με ποιο τρόπο θα έπρεπε να ζήσει ο Πέτρος αν δεν έκανε τη δουλειά που γνώριζε; Ο Ιησούς του είπε «μην πάρεις μαζί σου δικά σου χρήματα ούτε και άλλες προμήθειες, Εγώ που σε καλώ και σε αποστέλλω, Εγώ θα σε προμηθεύσω για κάθε σου ανάγκη μέσα από τους μαθητές που θα κάνεις, τους οποίους θα διδάσκεις.»

Το ότι ο Θεός όρισε το κόστος του Εργάτη του Ευαγγελίου να το επωμίζεται ο κατηχούμενος δεν φαίνεται μόνο από τα λόγια του Ιησού. Είναι ένα θέμα που δίδαξε ο Απ. Παύλος με πολλά λόγια και σε διάφορες Επιστολές που έστειλε στις πρώτες εκκλησίες.

Α’ Τιμοθέου 5:17 Οι πρεσβύτεροι, που προϊστανται καλά, ας αξιώνονται με διπλή τιμή· μάλιστα, όσοι κοπιάζουν σε λόγο και διδασκαλία. 18 Επειδή, η γραφή λέει: «Δεν θα βάλεις φίμωτρο στο στόμα βοδιού που αλωνίζει»· και: «Άξιος είναι ο εργάτης τού μισθού του».

Ώστε ο Απ. Παύλος επιβεβαίωσε τα λόγια του Ιησού ότι «Άξιος είναι ο εργάτης τού μισθού του», που αφορά «όσους κοπιάζουν σε λόγο και διδασκαλία» που μάλιστα είπε «ας αξιώνονται με διπλή τιμή» – και εδώ η «τιμή» δεν είναι μια διανοητική, άυλη έννοια που εκφράζεται με φτηνά λόγια, αλλά με τον μισθό που λαμβάνει ο Εργάτης επειδή κάνει το έργο του λόγου και της διδασκαλίας.

Ο Απ. Παύλος δίδαξε:

Α’ Κορινθίους 9:6 Ή, εγώ μόνος και ο Βαρνάβας δεν έχουμε εξουσία να μη εργαζόμαστε; 7 Ποιος εκστρατεύει ποτέ με δικά του έξοδα; Ποιος φυτεύει αμπελώνα, και δεν τρώει από τον καρπό του; Ή, ποιος ποιμαίνει ποίμνιο, και δεν τρώει από το γάλα τού ποιμνίου; 8 Μήπως τα λέω αυτά από ανθρώπινη σκοπιά; Ή, δεν τα λέει αυτά και ο νόμος;

11 Αν εμείς σπείραμε σε σας τα πνευματικά, [είναι] μεγάλο αν εμείς θερίσουμε τα υλικά σας;

13 Δεν ξέρετε ότι αυτοί που εργάζονται στα ιερά, τρώνε από το ιερό; Αυτοί που ενασχολούνται στο θυσιαστήριο, παίρνουν μερίδιο από το θυσιαστήριο; 14 Έτσι διέταξε και ο Κύριος, αυτοί που κηρύττουν το ευαγγέλιο, να ζουν από το ευαγγέλιο.

Post a comment