Το θέμα της Συνάντησης στο ΖΟΟΜ όπως το είχα ανακοινώσει:
«Σήμερα στις 8 το βράδυ, στην καθιερωμένη μας Συνάντηση στο ΖΟΟΜ, νιώθω την παρότρυνση να εστιάσουμε την προσοχή μας σε 2 θέματα, που είναι διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους αλλά και αλληλένδετα: την ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ και την ΠΑΡΡΗΣΙΑ!
Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ είναι παράλληλα: απόφαση θέσης, στάση καρδιάς, και έργο χειλέων που εκφράζουν αυτά που ξεχειλίζουν από την καρδιά, εφόσον ο άνθρωπος έχει αποφασίσει να εστιάσει στη συνειδητή επιλογή να στέκεται μπροστά στον Κύριο με ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ.
Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες εκφράσεις μιας αναγεννημένης καρδιάς και ενός ανθρώπου που έχει υποτάξει τη σαρκική του φύση στις αρχές της Βασιλείας του Θεού, που το Πνεύμα του Κυρίου θέτει μέσα στην καρδιά κάθε πιστού που παίρνει απόφαση υπακοής με θυσία ώστε να βιώνει την πίστη.
Ιερεμίας 30:18 Έτσι λέει ο Κύριος: Δέστε, εγώ θα επιστρέψω από την αιχμαλωσία τις σκηνές τού Ιακώβ, και θα λυπηθώ τις κατοικίες του· και η πόλη θα ανοικοδομηθεί επάνω στα ερείπιά της, και ο ναός θα αποκατασταθεί σύμφωνα με τη διάταξή του. 19 Και απ’ αυτούς θα βγαίνει ευχαριστία και φωνή αγαλλόμενων [ανθρώπων]· και θα τους πολλαπλασιάσω, και δεν θα λιγοστέψουν· και θα τους δοξάσω, και δεν θα μικρύνουν.
Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ είναι μια απόφαση θέσης, δηλαδή «αποφασίζω να δείξω ευγνωμοσύνη», το οποίο χτίζει μια στάση καρδιάς που εκφράζεται μέσα από λόγια και επιβεβαιώνεται μέσα από τα έργα που φανερώνουν την ευχαριστία και επιθυμούν να αποδώσουν την τιμή μέσα από τον καρπό της ευγνωμοσύνης.
Όταν τα έργα μας δίνουν μαρτυρία σε αυτό που κυριαρχεί την καρδιά μας, τότε η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ μας είναι μια μαρτυρία του Ιησού, ότι είναι ο ζωντανός και αναστημένος Θεός που εκφράζεται μέσα από τα έργα της πίστης που είναι η έκφραση της ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ.
Αυτή είναι η «μαρτυρία του Ιησού», δηλαδή η φανέρωση της δικής Του παρουσίας μέσα από τα έργα της πίστης που «μαρτυρούν» ότι Αυτός κυριαρχεί στην καρδιά των ανθρώπων που κάνουν τα έργα, τα οποία πηγάζουν από την πίστη. Η «μαρτυρία του Ιησού» δεν είναι θεολογικές διδαχές, αλλά έργα ζωής που φανερώνουν ότι κατοικεί ο Ιησούς στις καρδιές των ανθρώπων που συμμετέχουν στην Εκκλησία.
Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ «κινείται» σε δύο παράλληλους «άξονες» για να αποδώσει το μέγιστο αποτέλεσμα στη ζωή ενός πιστού: στην ευχαριστία για αυτά που ο Θεός ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ μέχρι τώρα, και στην ευχαριστία για αυτά που ο Θεός ΘΑ ΚΑΝΕΙ, για τα οποία προσευχόμαστε πιστεύοντας ότι έχουμε ήδη λάβει αυτό που ζητούμε.
Φιλιππησίους 4:4 Να χαίρεστε στον Κύριο πάντοτε· θα [το] πω ξανά: Να χαίρεστε. 5 Η επιείκειά σας ας γίνει γνωστή σε όλους τούς ανθρώπους· ο Κύριος είναι κοντά. 6 Μη μεριμνάτε για τίποτε· αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου τής προσευχής και της δέησης. 7 Και η ειρήνη τού Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού.
Κολοσσαείς 2:6 Όπως, λοιπόν, παραλάβατε τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο, περπατάτε [ενωμένοι] μ’ αυτόν, 7 ριζωμένοι και εποικοδομούμενοι σ’ αυτόν, και στερεωνόμενοι στην πίστη, όπως διδαχθήκατε, περισσεύοντας σ’ αυτή με ευχαριστία.
Κολοσσαείς 4:2 ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ στην προσευχή, αγρυπνώντας σ’ αυτή με ευχαριστία·
Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ είναι παράλληλα: απόφαση θέσης, στάση καρδιάς, και φανερώνεται μέσα από χείλη που εκφράζουν με λόγια αυτό που «κυριεύει» την καρδιά του ανθρώπου που είναι γεμάτος από ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ προς τον Θεό για αυτά έκανε και για αυτά που πρόκειται να κάνει – χάρη στην οποία (ευχαριστία και βεβαιότητα για το έργο του Θεού) η ΠΑΡΡΗΣΙΑ πηγάζει και εκπορεύεται με λόγια και με έργο.
Η παρρησία είναι «πνεύμα» – παρουσιάζεται μέσα από τον άνθρωπο το «πνεύμα της παρρησίας», βλέπε Πράξεις 4:13 και 4:31.
Η παρρησία είναι μια «μαρτυρία του Ιησού» ότι ζει μέσα στον άνθρωπο ο οποίος φανερώνει «παρρησία» – δηλαδή μια ατρόμητη, επιθετική στάση με στόχο την εξάπλωση του Ευαγγελίου της Βασιλείας του Θεού. Είναι όπως είπε ο Ιησούς «η Βασιλεία των ουρανών βιάζεται και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν».