No comments yet

Με προσμονή και υπομονή κληρονομούμε υποσχέσεις, με τον Γιώργο Εμμ Μαρκάκη

Καλώς ήλθατε στο σύντομο πρωινό μήνυμα αυτής της εκστρατείας προσευχής και αφιέρωσης που άρχισε την 1η Φεβρουαρίου. Σήμερα Σάββατο 6 Φεβ 2021 είναι το 4ο σύντομο μήνυμα που μεταδίδουμε νωρίς το πρωί, που ο Κύριος μας καλεί κοντά Του για προσευχή και αφιέρωση.

Εύχομαι σε όλους ένα καλό, και ευλογημένο Σάββατο. Είθε να είναι ένα πραγματικό Σάββατο Κυρίου γεμάτο με την Ειρήνη του Θεού, μέσα από τη δική μας κατάπαυση από έργα, έτσι ώστε να βιώσουμε πλήρη ανάπαυση, αναψυχή και αναζωογόνηση, φυσική και πνευματική.

Ο Κύριος λοιπόν μας κάλεσε αυτό το μήνα σε μια εκστρατεία προσευχής με έμφαση στο να περνάμε προσωπικό, ποιοτικό χρόνο μαζί Του νωρίς το πρωί, προτού ξεκινήσει η μέρα. Για κάποιους αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, μάλιστα αρκετοί μου είπαν ότι είχαν ήδη αισθανθεί το ίδιο πράγμα.

Όμως για κάποιους άλλους δεν είναι και τόσο κατανοητό. Ξέρω ότι πολλοί αναρωτιούνται, ποιο είναι το όφελος του να ξυπνά κανείς νωρίς το πρωί για να προσευχηθεί, αφού μπορούμε να προσευχόμαστε σε κάθε ώρα της ημέρας. Υπάρχουν άνθρωποι που περιγελούν εκείνους που θυσιάζουν από τον ύπνο τους για να περάσουν χρόνο με τον Κύριο προτού ξεκινήσει η μέρα, αφού δεν το καταλαβαίνουν. Όμως αν το καταλάβαιναν, θα το έκαναν.

Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που επικαλούνται θεολογικά επιχειρήματα που σκαρφίζονται οι ίδιοι για να δικαιολογήσουν την νωθρότητα, αδράνεια και απάθεια τους, μια και το θέμα είναι ότι δεν θέλουν να προσευχηθούν, αφού δεν νιώθουν ότι έχουν κάτι να κερδίσουν. Είναι Χριστιανοί, αλλά θυμούνται τον Θεό μόνον όταν τον έχουν ανάγκη ή όταν χρειάζονται κάτι από Αυτόν.

Η ίδια η Αγία Γραφή εξηγεί τη μοναδικότητα και ομορφιά της πρωινής προσευχής, αφιέρωσης και εκζήτησης του Κυρίου. Όμως δεν θα το διδάξουμε αυτό τώρα, αλλά θα κάνουμε κάτι άλλο, θα εξηγήσουμε μια πνευματική αρχή που συνήθως διαφεύγει από πολλούς μέσα στη ροή της καθημερινότητας:

Με προσμονή και υπομονή κληρονομούμε τις υποσχέσεις του Θεού

Όποιος καταλάβει αυτή την πνευματική αρχή, και έχει αγνή καρδιά και γνήσια επιθυμία να βάζει σε εφαρμογή στη ζωή του όλα όσα αφορούν την Βασιλεία του Θεού, τότε θα καταλάβει γιατί είναι απαραίτητη η εκζήτηση του Κυρίου με θυσία και αφιέρωση, αρχίζοντας μάλιστα από νωρίς το πρωί.

Εβραίους 6:11 Επιθυμούμε, όμως, κάθε ένας από σας να δείχνει την ίδια επιμέλεια προς την πλήρη βεβαιότητα της ελπίδας μέχρι τέλους· 12 για να μη γίνετε νωθροί, αλλά μιμητές αυτών που με πίστη και μακροθυμία κληρονομούν τις υποσχέσεις. 13 Επειδή, ο Θεός, δίνοντας υπόσχεση στον Αβραάμ, μια που δεν είχε να ορκιστεί σε κανέναν μεγαλύτερόν του, ορκίστηκε στον εαυτό του, 14 λέγοντας: «Οπωσδήποτε, ευλογώντας θα σε ευλογήσω, και πληθύνοντας θα σε πληθύνω». 15 Και έτσι, προσμένοντας με υπομονή, απήλαυσε την υπόσχεση.

Υπάρχουν υποσχέσεις που δεν αποκτούνται αυτόματα από μόνες τους, αλλά χρειάζεται να δείξουμε επιμέλεια προς την πλήρη βεβαιότητα της ελπίδας μέχρι τέλους. Για να κληρονομήσουμε τις υποσχέσεις πρέπει να διατηρηθούμε δραστήριοι και όχι να καταντήσουμε νωθροί, ώστε με πίστη, μακροθυμία, και προσμένοντας με υπομονή, να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτά που ο Θεός θέλει να δώσει και να κάνει στη ζωή μας, αλλά που για να λάβουμε εμείς πρέπει να μένουμε και επιμένουμε στην προσευχή και την αφιέρωση.

Το να δείξουμε επιμέλεια, το να μην επιτρέψουμε να καταντήσουμε νωθροί, το να προσμένουμε με υπομονή, όλα αυτά υποδηλώνουν ότι καλούμαστε να κάνουμε κάποιες ενέργειες, κάποιες δραστηριότητες, δεν είναι απλά άυλες και αόρατες, αιθέριες έννοιες διαλογισμού και επεξεργασίας στη διάνοια, δεν είναι θεολογικά θεωρήματα και νοητικές διδαχές…

Οι υποσχέσεις του Θεού κατακτούνται με επιμέλεια που έχει κάποια φυσική έκφραση, και απαιτεί κάποια φυσική εμπλοκή που απαιτεί προσοχή, ενέργεια και χρόνο. Είναι ο χρόνος της προσευχής, η ενέργεια της εκζήτησης, η εφαρμογή στην πράξη της πρόσκλησης του Κυρίου: ΖΗΤΑΤΕ και θα σας δοθεί, ΕΡΕΥΝΑΤΕ και θα βρείτε, ΚΡΟΥΕΤΕ και θα σας ανοιχτεί. Από αυτό το εδάφιο, Ματθαίου 7:7 ξεκίνησε αυτή τη εκστρατεία προσευχής την 1η Φεβρουαρίου.

Post a comment