Το επόμενο βήμα μετά τον καθαρισμό από το «ανάθεμα» του Αχάν (κεφ.7), στην πορεία για την κατάκτηση της Γης της Υπόσχεσης. Αυτό το προφητικό μάθημα αποτελεί συνέχεια στη σειρά των μαθημάτων που έχουμε κάνει σταδιακά από την αρχή του έτους 2020 με βάση το βιβλίο του Ιησού Ναυή.
Τα πιο πρόσφατα μαθήματα αφορούσαν, πρώτα το γκρέμισμα του οχυρού της Ιεριχώ (Ιησούς Ναυή κεφ.6), που συμβολίζει το πνευματικό οχυρό που σταματά την Εκκλησία από την κατάκτηση της Γης της Υπόσχεσης.
Στη συνέχεια ήταν στο κεφ. 7 το «ανάθεμα του Αχάν» που σημαίνει ότι ο Κύριος εργάζεται τον καθαρισμό της Εκκλησίας Του αυτό τον καιρό από κάθε μορφής «ανάθεμα» από τον κόσμο που έχουμε «κρύψει» μέσα στην καρδιά μας και στα απόκρυφα του βίου μας.
Μετά από το οχυρό της Ιεριχώ ήταν η πόλη «Γαι» που έπρεπε να κατακτηθεί, προτού μπορέσει ο λαός Ισραήλ (δηλ ο συμβολισμός στην ΠΔ για την Εκκλησία της ΚΔ) να προχωρήσει στην κατάκτηση της Γης της Υπόσχεσης.
Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν 2 οι πόλεις που έπρεπε να κατακτηθούν πρώτα, όπως ήταν 2 οι μεγάλοι εχθροί του λαού Ισραήλ σε κάθε περίσταση, ο Βάαλ και η Αστάρτη (π.χ. βλέπε Γεδεών ενάντια στους Μαδιανίτες, και τον Προφ. Ηλία στο όρος Κάρμηλο). Δηλ. αυτές οι δύο πόλεις συμβολίζουν αυτά τα 2 πνευματικά οχυρά που πρέπει να νικήσει πρώτα η Εκκλησία για να μπορέσει ο λαός του Θεού να βιώσει την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Θεού.
Υπάρχουν 4 μέρη/τμήματα σε αυτό το κεφάλαιο
1) Η κατάκτηση της πόλης «Γαι» (που σημαίνει «στρεβλό» και «έργο ανομίας») χάρη στην ενέδρα μέσα στη νύχτα που έστησαν από την πλευρά της Βαιθήλ, που ήταν ο τόπος της παρουσίας του Θεού (βλέπε όνειρο Ιακώβ) και σημαίνει «ο Οίκος του Θεού».
2) Η λαφυραγώγηση της πόλης που σημαίνει ότι θα έλθουν ευλογίες όταν ολοκληρωθεί το έργο που αναθέτει ο Κύριος στην Εκκλησία Του αυτό τον καιρό.
3) Το στήσιμο του θυσιαστηρίου μπροστά στα βουνά Γαριζίν (που σημαίνει «αποκομένο») και Εβάλ (που σημαίνει «γυμνό βουνό») που σημαίνει ότι ο Κύριος καλεί την Εκκλησία αυτό τον καιρό να σταθεί μπροστά στον Κύριο απογυμνωμένη από κάθε «ομορφιά» καθώς ο Κύριος αποκόβει κάθε τι στο οποίο είχαμε βάλει την εμπιστοσύνη μας και νιώθαμε ότι ήταν η δύναμη μας. Τα «βουνά» σημαίνουν τον τόπο κατοικίας του Θεού, και τον τόπο συνάντησης μαζί Του, όπου Αυτός μιλά από το Αγιαστήριο Του.
4) Η ανάγνωση του Λόγου του Θεού ενώπιον όλου του λαού σημαίνει πως αυτό τον καιρό ο Κύριος καλεί την Εκκλησία Του να θέσει όλη την προσοχή στην μελέτη και μετάδοση του γραπτού Λόγου.