No comments yet

Η Ημέρα του Εξιλασμού «Γιομ Κιπούρ» Μάθημα Γιώργου Ε Μαρκάκη

Η διδασκαλία για την ΗΜΕΡΑ του ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ διαθέσιμη σε pdf:
https://drive.google.com/file/d/1Nt-S6l0TW1Y5p_OPTINBL3fwi7V7KTd0/view?usp=sharing

Για να δούμε πως έμοιαζε η Κιβωτός της Διαθήκης. Το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ ήταν η χρυσή πλάκα επάνω στην οποία ήταν τα δυο Χερουβίμ, που ήταν το επάνω μέρος της Κιβωτού
https://www.christiancourier.com/articles/1549-lessons-from-the-ark-of-the-covenant

Αυτό το μάθημα ήταν σε συνέχεια μαθήματος για «το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟ και το ΑΙΜΑ» που έκανα στο Κέντρο Σαλόμ Αθηνών την Κυριακή 12/9/21. Η ηχογράφηση είναι διαθέσιμη σε μορφή βίντεο:

Το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟ και το ΑΙΜΑ Από Εβραίους κεφ 9 μάθημα Γιώργου Ε Μαρκάκη

Αυτή η Εορτή έχει πολύ μεγάλη σημασία για διαφορετικούς λόγους, και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για μένα, σαν Χριστιανό και μαθητή του Ιησού, η μεγαλύτερη αξία της Εορτής έχει να κάνει με τον εξιλασμό που έκανε με το Αίμα Του ο Ιησούς Χριστός επάνω στο σταυρό του Γολγοθά.

Για τους Εβραίους αυτή η Εορτή είναι πολύ σημαντική για διάφορους θρησκευτικούς και αξιοσημείωτους ιστορικούς λόγους. Όμως το θέμα είναι ότι η πρόθεση του Θεού μέσω αυτής της Εορτής ήταν και είναι να διδάξει την ανθρωπότητα ότι χωρίς να γίνει εξιλασμός μέσα από αίμα που χύνεται σαν θυσία περί αμαρτίας, δεν μπορεί να υπάρξει άφεση αμαρτιών.

Αυτή η Εορτή είναι από τις πιο σημαντικές Ιουδαϊκές ρίζες από τις οποίες προήλθε ο Χριστιανισμός. Αυτό οφείλεται στο ότι ολόκληρη η θεολογία της άφεσης των αμαρτιών μέσω της εξιλαστήριας θυσίας του Χριστού επάνω στο σταυρό στέκεται επάνω στην πνευματική αρχή ότι έχυσε το δικό Του Αίμα για να μπορεί ο Θεός να συγχωρήσει την αμαρτία κάθε ανθρώπου που μετανοεί και στρέφεται στον Χριστό για να λάβει άφεση αμαρτιών. Η Εορτή «Γιομ Κιπούρ» λοιπόν αφορά το Αίμα του Ιησού Χριστού που προσφέρει εξιλασμό προς άφεση αμαρτιών. Είναι η ρίζα του νόμου της Χάρης του Θεού – είναι το θεμέλιο επάνω στο οποίο στηρίζεται η θεολογία της Καινής Διαθήκης!

Ο καιρός αυτής της Εορτής του Κυρίου, δηλαδή αυτό που εργάζεται το Άγιο Πνεύμα στην επουράνια διάσταση σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχει να κάνει με την αποκάλυψη αυτής της αλήθειας και πνευματικής αρχής – για τους πιστούς, για να θυμίσει ότι η πίστη μας στηρίζεται στα δυνατά θεμέλια του έργου της εξιλέωσης που έκανε ο Κύριος για μας. Για όσους δεν έχουν γνωρίσει τον Ιησού, για να μεταδοθεί το μήνυμα του Ευαγγελίου για να δεχθούν το δώρο του Θεού.

3 λέξεις κλειδί: ΕΞΙΛΕΩΝΩ – ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ/ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ – επΑΛΛΕΙΨΗ (επ-ασφάλτωση με πίσσα)

ΕΞΙΛΕΩΝΩ

Γεν. 32:20 και θα πείτε: Δες, πίσω από μας είναι και ο ίδιος ο δούλος σου ο Ιακώβ. Επειδή, έλεγε: Θα εξιλεώσω [εξιλασομαι (H3722 kafar)] το πρόσωπό του με το δώρο, που προπορεύεται μπροστά μου· και ύστερα απ’ αυτά θα δω το πρόσωπό του· ίσως θα με δεχθεί. 21 Το δώρο, λοιπόν, πέρασε μπροστά του· αυτός, όμως, έμεινε εκείνη τη νύχτα στον καταυλισμό.

Στα Ελληνικά H3722 kafar = ΕΞΙΛΕΩΝΩ
Καλύπτω, εξαγνίζω, κάνω εξιλέωση, κάνω συμφιλίωση, καλύπτω με πίσσα/άσφαλτο, ειρηνεύω

ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ (όπου γίνεται ο ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ)

Έξοδος 25:17 Και θα κάνεις ένα ιλαστήριο [ιλαστηριον (H3727 kapporeth)] από καθαρό χρυσάφι· δύο πήχες και μισή το μάκρος του, και μια πήχη και μισή το πλάτος του.

Στα Ελληνικά Το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ (H3727 kapporeth) = Η θέση του ελέους, ο τόπος εξιλέωσης

Η χρυσή πλάκα της εξιλέωσης επάνω στην οποία ο Αρχιερέας ράντισε 7 φορές την Ημέρα της Εξιλέωσης όπου συμβολικά έγινε συμφιλίωση ανάμεσα στον Θεό [Εβρ. Ιεχωβά] και τον εκλεκτό λαό Του. Ήταν η πλάκα του χρυσού στο πάνω μέρος της Κιβωτού της Διαθήκης, επάνω στην οποία ήταν τα δύο χρυσά χερουβείμ το ένα απέναντι στο άλλο, των οποίων τα τεντωμένα φτερά άγγιζαν το ένα το άλλο και κάλυπταν από πάνω, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα κενό χώρο που ήταν ο συμβολισμός του θρόνου του Θεού (ΓΕΜ: του θρόνου της Χάρης, βλέπε Εβραίους 4:16, όπου εγώ πιστεύω ότι κάθισε ο Ιησούς).

Έξοδ. 30:10 Και ο Ααρών θα κάνει εξιλέωση επάνω στα κέρατά του μία φορά τον χρόνο, με το αίμα τής προσφοράς της εξιλέωσης περί αμαρτίας· μία φορά τον χρόνο θα κάνει εξιλέωση επάνω σ’ αυτό στις γενεές σας· αυτό [είναι] αγιότατο στον Κύριο.

Έξοδ. 30:15 Ο πλούσιος δεν θα δώσει περισσότερο, και ο φτωχός δεν θα δώσει λιγότερο από μισό σίκλο, όταν δίνουν προσφορά στον Κύριο, για να κάνουν εξιλέωση για τις ψυχές σας.
16 Και θα πάρεις το ασήμι τής εξιλέωσης από τους γιους Ισραήλ, και θα το μεταχειριστείς στην υπηρεσία τής σκηνής τού μαρτυρίου, και θα είναι στους γιους Ισραήλ σε υπόμνηση μπροστά στον Κύριο, για να γίνει εξιλέωση για τις ψυχές σας.

επΑΛΛΕΙΨΗ (επ-ασφάλτωση με άσφαλτο/πίσσα)

Γεν. 6:14 Φτιάξε για τον εαυτό σου μια κιβωτό από ξύλα Γόφερ· [σε] δωμάτια θα φτιάξεις την κιβωτό, και θα την αλείψεις [ασφαλτωσεις (H3722 kafar)] από μέσα κι απέξω με πίσσα [ασφαλτω (H3724 kofer)].

Στα Ελληνικά Τιμή για μια ζωή, λύτρα, δωροδοκία, άσφαλτος, πίσσα που καλύπτει, η χέννα (το φυτό, που καλύπτει με και αλλάζει το χρώμα του υφάσματος, όπως και το αίμα).

Post a comment