No comments yet

ΜΕΤΑΝΟΙΑ μέσα από ΑΦΙΕΡΩΣΗ με στόχο τον ΕΞΑΓΝΙΣΜΟ μας

ΜΕΤΑΝΟΙΑ [Μέρος 2] μέσα από ΑΦΙΕΡΩΣΗ με στόχο τον ΕΞΑΓΝΙΣΜΟ μας, σύμφωνα με Α’ Ιωάννου 3:3 Και καθένας που έχει αυτή την ελπίδα επάνω σ’ αυτόν, αγνίζει τον εαυτό του, όπως εκείνος είναι αγνός.

Μάθημα του Γιώργου Ε Μαρκάκη, 24 Ιαν. 2024. Στο Μέρος 1 είπαμε:
ΜΕΤΑΝΟΙΑ: όχι απλά λυπάμαι αλλά αλλάζω τρόπο σκέψης
Η πραγματική μετάνοια είναι πλήρης μεταβολή και όχι μόνον μια έκφραση λύπης. Το «συγνώμη» δεν είναι μετάνοια, είναι απλά έκφραση λύπης, που για να έχει και αντίκρισμα χρειάζεται ο καρπός της μετάνοιας που αποδεικνύει ότι έγινε πλήρης μεταβολή.
Το βίντεο του 1ου Μέρους: https://youtu.be/zRdt-LILaf4

Στο σημερινό μάθημα θέτουμε το κάλεσμα σε ΜΕΤΑΝΟΙΑ που ισχύει πάντοτε στη ζωή μας, μέσα στα πλαίσια μιας χρονικής περιόδου αυτή την εποχή όπου ο Κύριος μας καλεί σε ΑΦΙΕΡΩΣΗ.

Διότι, ο Κύριος μας καλεί σε μετάνοια, αλλά να το δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει το να βάλουμε τον εαυτό μας σε μια θέση κατάπαυσης ώστε να ησυχάσουμε και να κάνουμε χώρο στην καρδιά, την ψυχή και το νου μας, δίνοντας χρόνο στο να εξετάσουμε τους εαυτούς μας ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα «σκουπίδια» που κρύβονται μέσα στο πνευματικό μας «σπίτι» (δηλ. μέσα στην καρδιά, την ψυχή, τη σκέψη μας).

Ιάκωβος 4:7 Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό· αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας. 8 Πλησιάσετε στον Θεό, και θα πλησιάσει σε σας. Καθαρίστε τα χέρια [σας], αμαρτωλοί, και αγνίστε τις καρδιές, δίγνωμοι. 9 Κακοπαθήστε και πενθήστε και κλάψτε· το γέλιο σας ας μεταστραφεί σε πένθος, και η χαρά σε κατήφεια. 10 Ταπεινωθείτε μπροστά στον Κύριο και θα σας υψώσει.

Οι πειρασμοί που μας ταλαιπωρούν μας φανερώνουν σε ποια θέση της σάρκας ή της ψυχής μας η αμαρτία και ο διάβολος έχουν «πάτημα» για να μας δημιουργούν προβλήματα. Γι’ αυτό χρειάζεται να υποταχθούμε στον Θεό ιδιαίτερα σε τέτοια θέματα, και σε αυτού του είδους τους πειρασμούς χρειάζεται να αντισταθούμε μέχρις ότου «φύγει ο διάβολος από εμάς», δηλαδή ιδιαίτερα στα θέματα που αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς.

Γι’ αυτό και έχουμε ανάγκη από τον εξαγνισμό στον οποίο μας καλεί ο Λόγος του Θεού:

Α’ Ιωάννου 3:2 Αγαπητοί, τώρα είμαστε παιδιά τού Θεού· κι ακόμα δεν φανερώθηκε τι πρόκειται να είμαστε· γνωρίζουμε, όμως, ότι, όταν φανερωθεί, θα είμαστε όμοιοι μ’ αυτόν· επειδή θα τον δούμε καθώς είναι. 3 Και καθένας που έχει αυτή την ελπίδα επάνω σ’ αυτόν, αγνίζει τον εαυτό του, όπως εκείνος είναι αγνός. 4 Καθένας που πράττει την αμαρτία, πράττει και την ανομία· επειδή, η αμαρτία είναι η ανομία.

Σημαντική σημείωση, επειδή πολλοί ισχυρίζονται ότι το έργο του εξαγνισμού γίνεται από τον Θεό, λες και είναι κάτι που γίνεται από μόνο του χωρίς τη δική μας συμμετοχή: Όμως ο Ιωάννης λέει ότι εμείς αγνίζουμε τους εαυτούς μας, δεν λέει ότι μας αγνίζει ο Θεός.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν αναγνωρίζω μέσα από τις κρυφές σκέψεις μου, τους πειρασμούς που φανερώνουν τα κρυφά της καρδιάς μου και έτσι αναγνωρίζω ακαθαρσίες που υπάρχουν μέσα μου, τότε αγνίζω τον εαυτό μου. Δηλαδή είναι το ίδιο όπως όταν θέλω να καθαρίσω το φυσικό μου σπίτι, που τραβάω το κομοδίνο και βρίσκω τις κρυμμένες βρωμιές από πίσω. Όπως καθαρίζω τις κρυμμένες βρωμιές που δεν φαίνονται αν δεν τις ψάξω να τις βρω, το ίδιο κάνω και με την καρδιά μου, καθώς εξετάζω τα κρυφά της καρδιάς μου για να διακρίνω τις κρυμμένες ακαθαρσίες.

Άραγε ποιες είναι τέτοιου είδους κρυμμένες ακαθαρσίες, δηλαδή αμαρτίες, που κάθε πιστός καλείται να καθαρίσει, δηλαδή να αγνίσει τον εαυτό του; Συχνά και διαδεδομένα θέματα που ταλαιπωρούν τους πιστούς είναι η πικρία και ασυγχωρησία, ο φθόνος και η ζήλεια, ο θυμός και η κακία, η πλάνη και εξαπάτηση, η φιλοδοξία και η χειραγώγηση που την συνοδεύει, η λαγνεία και η λαιμαργία που είναι ειδωλολατρία, και βεβαίως από τη μια ο φόβος και η μέριμνα, και από την άλλη η αγάπη του χρήματος που είναι αποτέλεσμα και φανέρωση έλλειψης εμπιστοσύνης στον Θεό.

Γράφει ο Απ. Παύλος για όλα αυτά που είναι έργα της σάρκας: «σας λέω από πριν, όπως και σας είχα προείπει, ότι αυτοί που [τα] πράττουν αυτά βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσουν.» Αυτό είναι στη Γαλάτες 5:21, και τα συμφραζόμενα είναι πολύ σημαντικά για το θέμα του εξαγνισμού στο οποίο μας καλεί ο Κύριος.

Γαλάτες 5:16 Λέω, λοιπόν: Περπατάτε σύμφωνα με το Πνεύμα, και δεν θα εκπληρώνετε την επιθυμία τής σάρκας. 17 Επειδή, η σάρκα επιθυμεί ενάντια στο Πνεύμα, και το Πνεύμα ενάντια στη σάρκα· αυτά, μάλιστα, αντιμάχονται το ένα προς το άλλο, ώστε εκείνα που θέλετε, να μη τα πράττετε.

24 Και όσοι είναι τού Χριστού, σταύρωσαν τη σάρκα μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες. 25 Αν ζούμε σύμφωνα με το Πνεύμα, ας περπατάμε και σύμφωνα με το Πνεύμα.

Post a comment