No comments yet

Η σταύρωση του Ιησού, θυσία για εξιλασμό

Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα του Σταύρωσης
Ημέρα Εξιλασμού των αμαρτιών του κόσμου
Το κείμενο του μαθήματος σε pdf:
https://drive.google.com/file/d/1r1Hf7usTTSiVfKNQeRAyzXr2gT3BH8Qx/view?usp=sharing

Αυτή την ημέρα που ονομάζουμε Μεγάλη Παρασκευή, η μεγαλύτερη αξία της έχει να κάνει με τον εξιλασμό που έκανε με το Αίμα Του ο Ιησούς Χριστός επάνω στο σταυρό του Γολγοθά. Η σταυρική θυσία του Ιησού μας δείχνει ότι χωρίς να γίνει εξιλασμός μέσα από αίμα που χύνεται σαν θυσία περί αμαρτίας, δεν μπορεί να υπάρξει άφεση αμαρτιών.
Ολόκληρη η θεολογία της άφεσης των αμαρτιών μέσω της εξιλαστήριας θυσίας του Χριστού επάνω στο σταυρό στέκεται επάνω στην πνευματική αρχή ότι έχυσε το δικό Του Αίμα για να μπορεί ο Θεός να συγχωρήσει την αμαρτία κάθε ανθρώπου που μετανοεί και στρέφεται στον Χριστό για να λάβει άφεση αμαρτιών.
Είναι η ρίζα του νόμου της Χάρης του Θεού – είναι το θεμέλιο επάνω στο οποίο στηρίζεται η θεολογία της Καινής Διαθήκης!
Ένα σχετικό μάθημα για «το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟ και το ΑΙΜΑ» έκανα στο Κέντρο Σαλόμ Αθηνών την Κυριακή 12/9/21. Η ηχογράφηση είναι διαθέσιμη σε μορφή βίντεο:
Το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟ και το ΑΙΜΑ Από Εβραίους κεφ 9 μάθημα Γιώργου Ε Μαρκάκη https://youtu.be/rgYSpOsZzaw

3 λέξεις κλειδί: ΕΞΙΛΕΩΝΩ – ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ/ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ – επΑΛΛΕΙΨΗ (επ-ασφάλτωση με πίσσα)
ΕΞΙΛΕΩΝΩ
Γεν. 32:19 Το ίδιο παρήγγειλε και στον δεύτερο, και στον τρίτο και σε όλους που ακολουθούσαν πίσω από τα κοπάδια, λέγοντας: Σύμφωνα με τα λόγια αυτά θα μιλήσετε στον Ησαύ, όταν τον βρείτε· 20 και θα πείτε: Δες, πίσω από μας είναι και ο ίδιος ο δούλος σου ο Ιακώβ. Επειδή, έλεγε: Θα εξιλεώσω [εξιλασομαι (H3722 kafar)] το πρόσωπό του με το δώρο, που προπορεύεται μπροστά μου· και ύστερα απ’ αυτά θα δω το πρόσωπό του· ίσως θα με δεχθεί. 21 Το δώρο, λοιπόν, πέρασε μπροστά του· αυτός, όμως, έμεινε εκείνη τη νύχτα στον καταυλισμό.
H3722 kafar = ΕΞΙΛΕΩΝΩ
Καλύπτω, εξαγνίζω, κάνω εξιλέωση, κάνω συμφιλίωση, καλύπτω με πίσσα/άσφαλτο, ειρηνεύω

ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ (όπου γίνεται ο ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ)
Έξοδος 25:17 Και θα κάνεις ένα ιλαστήριο [ιλαστηριον (H3727 kapporeth)] από καθαρό χρυσάφι· δύο πήχες και μισή το μάκρος του, και μια πήχη και μισή το πλάτος του.
Το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ (H3727 kapporeth) = Η θέση του ελέους, ο τόπος εξιλέωσης
Η χρυσή πλάκα της εξιλέωσης επάνω στην οποία ο Αρχιερέας ράντισε 7 φορές την Ημέρα της Εξιλέωσης όπου συμβολικά έγινε συμφιλίωση ανάμεσα στον Θεό [Εβρ. Ιεχωβά] και τον εκλεκτό λαό Του. Ήταν η πλάκα του χρυσού στο πάνω μέρος της Κιβωτού της Διαθήκης, επάνω στην οποία ήταν τα δύο χρυσά χερουβείμ το ένα απέναντι στο άλλο, των οποίων τα τεντωμένα φτερά άγγιζαν το ένα το άλλο και κάλυπταν από πάνω, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα κενό χώρο που ήταν ο συμβολισμός του θρόνου του Θεού (ΓΕΜ: του θρόνου της Χάρης, βλέπε Εβραίους 4:16, όπου εγώ πιστεύω ότι κάθισε ο Ιησούς).

Έξοδ. 30:10 Και ο Ααρών θα κάνει εξιλέωση επάνω στα κέρατά του μία φορά τον χρόνο, με το αίμα τής προσφοράς της εξιλέωσης περί αμαρτίας· μία φορά τον χρόνο θα κάνει εξιλέωση επάνω σ’ αυτό στις γενεές σας· αυτό [είναι] αγιότατο στον Κύριο.

Έξοδ. 30:15 Ο πλούσιος δεν θα δώσει περισσότερο, και ο φτωχός δεν θα δώσει λιγότερο από μισό σίκλο, όταν δίνουν προσφορά στον Κύριο, για να κάνουν εξιλέωση για τις ψυχές σας.
16 Και θα πάρεις το ασήμι τής εξιλέωσης από τους γιους Ισραήλ, και θα το μεταχειριστείς στην υπηρεσία τής σκηνής τού μαρτυρίου, και θα είναι στους γιους Ισραήλ σε υπόμνηση μπροστά στον Κύριο, για να γίνει εξιλέωση για τις ψυχές σας.

επΑΛΛΕΙΨΗ (επ-ασφάλτωση με άσφαλτο/πίσσα)
Γεν. 6:13 Και ο Θεός είπε στον Νώε: Το τέλος κάθε σάρκας ήρθε μπροστά μου, επειδή η γη γέμισε ολοκληρωτικά αδικία απ’ αυτούς· και δες, θα εξολοθρεύσω αυτούς και τη γη. 14 Φτιάξε για τον εαυτό σου μια κιβωτό από ξύλα Γόφερ· [σε] δωμάτια θα φτιάξεις την κιβωτό, και θα την αλείψεις [ασφαλτωσεις (H3722 kafar)] από μέσα κι απέξω με πίσσα [ασφαλτω (H3724 kofer)].

H3724 kofer
Τιμή για μια ζωή, λύτρα, δωροδοκία, άσφαλτος, πίσσα που καλύπτει, η χέννα (το φυτό, που καλύπτει με και αλλάζει το χρώμα του υφάσματος, όπως και το αίμα).

Για να δούμε πως έμοιαζε η Κιβωτός της Διαθήκης. Το ΙΛΑΣΤΗΡΙΟΝ ήταν η χρυσή πλάκα επάνω στην οποία ήταν τα δυο Χερουβίμ, που ήταν το επάνω μέρος της Κιβωτού
https://www.christiancourier.com/articles/1549-lessons-from-the-ark-of-the-covenant

Post a comment