No comments yet

«Μακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα»-Σύντομη βιβλική διδασκαλία & προφητικός λόγος

Από τον Γιώργο Εμμ Μαρκάκη, Ποιμένα του Κέντρου Σαλόμ Αθηνών, Κυριακή 17 Ιαν. 2021.
Το κείμενο είναι διαθέσιμο σε pdf: https://drive.google.com/file/d/1wIuEYtxFnaYAVJLGAJkKdP5Nw7ycW_jF/view?usp=sharing

Ματθαίου 5:1 Όταν, όμως, είδε τα πλήθη, ανέβηκε στο βουνό, και αφού κάθησε, ήρθαν κοντά του οι μαθητές του. 2 Και ανοίγοντας το στόμα του, τους δίδασκε, λέγοντας: 3 Μακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα· επειδή, δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

Σε αυτό το μάθημα θα επικεντρωθούμε στο ότι ο άνθρωπος που θεωρεί, και θέτει, τον εαυτό του σε μια θέση όπου είναι «φτωχός στο πνεύμα», είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του όχι πλούσιο, ότι δεν έχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει, αλλά ότι στερείται επάρκειας και αυτάρκειας επίγνωσης όλης της αλήθειας.

Μάλλον, ο άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του, και θέτει την καρδιά του σε μια τέτοια θέση, όπως ένας φτωχός που παρακαλεί και εκπλιπαρεί για να λάβει αυτά που έχει ανάγκη για επιβίωση, αυτός ο άνθρωπος, με τέτοιο τρόπο προσεγγίζει τον Θεό, και τις εκφράσεις, φανερώσεις, και αντικατοπτρισμούς του Θεού στη γη.

Όταν ακούς μια διδασκαλία και απλά λες «εγώ δεν συμφωνώ» χωρίς πρώτα να έχεις προσευχηθεί για το θέμα και να το έχεις μελετήσει ο/η ίδιος/α στην Αγία Γραφή, απλά και μόνον επειδή εσύ δεν το δέχεσαι, τότε:

– αυτό είναι μια δυνατή ένδειξη ότι διακατέχεσαι από την αλαζονεία της γνώσης όπου νομίζεις ότι εσύ τα ξέρεις όλα, υπερηφάνεια, εγωπάθεια, έλλειψη ταπεινού φρονήματος, ισχυρογνωμοσύνη, και ίσως και μια καλή δόση θρησκευτικού πνεύματος.

Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι στερείσαι της ικανότητας να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε θέση για να λάβεις από τον Θεό μεγαλύτερη και βαθύτερη αποκάλυψη της δικής Του αλήθειας.

Αυτό οφείλεται στο ότι εσύ ο ίδιος απορρίπτεις την αλήθεια που δεν καταλαβαίνεις, και έτσι σταματάς την διαδικασία της μαθητείας εφόσον έχεις βάλει τον εαυτό σου στη θέση που θεωρείς ότι είσαι ήδη εσύ ο καθηγητής. Επιπλέον, δεν μπορείς να λάβεις περισσότερα επειδή ο Κύριος στους υπερήφανους αντιτάσσεται.

Είναι μόνον στους ταπεινούς στην καρδιά που δίνει την χάρη για να Τον γνωρίσουν καλύτερα, να Τον προσεγγίσουν κοντύτερα, και να μεταμορφωθούν περισσότερο στην δική Του εικόνα και ομοίωση.

Για να στέκεσαι σωστά σε μια περίπτωση διαφωνίας, καλείσαι πρώτα να θέσεις τα σωστά θεμέλια του ότι δεν θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο από τους άλλους, και ότι δεν υψηλοφρονείς, αλλά ότι με ταπεινότητα και αίσθηση «φτώχειας» (δηλαδή στέρησης και έλλειψης επάρκειας) επιζητάς την απόκτηση όσων στερείσαι.

Το θέμα δεν είναι αν εσύ συμφωνείς ή όχι με το κήρυγμα, δεν είσαι εσύ το επίκεντρο του κόσμου, ούτε το ανώτατο στάνταρ της αλήθειας και της γνησιότητας. Το θέμα είναι αν πρώτα, σαν στάση ζωής, εσύ μέσα στην καρδιά σου δώσεις τον χώρο και τον χρόνο στο Άγιο Πνεύμα να σε οδηγήσει σε όλη την Αλήθεια.

Εάν δεν θεωρείς τον εαυτό σου «φτωχό στο πνεύμα» που έχει ανάγκη να εκλιπαρεί για να του δοθούν αυτά που χρειάζεται για να ζήσει, αλλά θεωρείς ότι είσαι πλούσιος και δεν έχεις ανάγκη από τίποτε, τότε είσαι σε μια πολύ επικίνδυνη θέση ενώπιον του Θεού.

Αποκάλυψη 3:17 Επειδή, λες ότι: Είμαι πλούσιος, και πλούτησα, και δεν έχω ανάγκη από τίποτε, και δεν ξέρεις ότι

εσύ είσαι ο ταλαίπωρος, και ο ελεεινός, και ο φτωχός, και ο τυφλός και ο γυμνός·

18 σε συμβουλεύω να αγοράσεις από μένα χρυσάφι δοκιμασμένο από τη φωτιά, για να πλουτήσεις· και ιμάτια λευκά για να ντυθείς, και να μη φανερωθεί η ντροπή τής γύμνιας σου· και να χρίσεις τα μάτια σου με κολλύριο, για να βλέπεις.

Εάν δεν ταπεινώσεις τάχιστα τον εαυτό σου, και να θεωρήσεις τον εαυτό σου σαν ένα μαθητή του Ιησού που είναι «φτωχός στο πνεύμα» και έχει άμεση ανάγκη να μαθαίνει συνεχώς περισσότερη από την αλήθεια του Θεού, και να εμβαθύνει ολοένα περισσότερο στην επίγνωση του χαρακτήρα και του θελήματος του Κυρίου, τότε:

– θα μένεις ολοένα και περισσότερο ξερός από την έλλειψη του ζωντανού και ζωοποιούς ύδατος που έρχεται άνωθεν δια του Πνεύματος του Θεού, μέσα στο πνεύμα του ταπεινού ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό που έχει ανάγκη να λάβει, και όχι πλούσιο που δεν έχει ανάγκη από κανέναν και τίποτε.

Πριν περάσει πολύς καιρός, θα διαπιστώσεις ότι έχεις μείνει άδειος και στεγνός μέσα σου, ενώ είσαι πλούσιος σε γνώσεις, διδαχές, απόψεις και θεολογικές τοποθετήσεις.

Έχασες όμως προ πολλού την ζωντανή παρουσία, την ζεστή συντροφιά, την φρέσκια επικοινωνία και την αναζωογονητική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος στην καθημερινότητα του βίου.

Δεν θα περάσει πολύς καιρός ακόμη, και θα είσαι η ζωντανή φανέρωση ενός ειδώλου που έχει εξωτερικά μια μορφή θεοσέβειας, ενώ απουσιάζει η δύναμη και η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μέσα σου. Έχεις καταντήσει τόσο ξερός και άκαμπτος όσο και ένα ξύλινο γλυπτό σκαλισμένο από χέρια ανθρώπων. Τότε, θυμήσου τι είπε ο Ιησούς (πριν από το εδάφιο 17-18 που διαβάσαμε παραπάνω):

Αποκάλυψη 3:15 Ξέρω τα έργα σου, ότι ούτε ψυχρός είσαι ούτε ζεστός· είθε να ήσουν ψυχρός ή ζεστός· 16 έτσι, επειδή είσαι χλιαρός, και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, πρόκειται να σε ξεράσω από το στόμα μου.

Post a comment