No comments yet

Η παγκόσμια τρικυμία του 2020 – Σκέψεις & πρακτικές συμβουλές από τον Ποιμένα Γιώργο Εμμ Μαρκάκη

Όταν ένα καράβι περνά μέσα από μεγάλη τρικυμία, οι επιβάτες αναγκάζονται να είναι πολύ προσεκτικοί ενόσω το καράβι χτυπιέται από τα μεγάλα κύματα.

Ο καιρός της τρικυμίας δεν είναι καιρός ανεμελιάς, αλλά καιρός πειθαρχίας με υπομονή, επιμονή και προσμονή μέχρι να περάσει η τρικυμία. Σε τέτοιους καιρούς, η προσευχή είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο, και η πιο αποτελεσματική ανταπόκριση του ανθρώπου στο μένος της φύσης.

Στη γενιά μας είναι η πρώτη φορά που ολόκληρος ο πλανήτης ταράσσεται από μια παγκόσμια τρικυμία, και είναι πολλοί αυτοί που έχουν ήδη πάθει «ναυτία», που είναι ψυχοφθόρα συναισθήματα όπως ο φόβος, η απογοήτευση, η κατάθλιψη, η απελπισία, κλπ, μέχρι ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας, που κάποιοι επιλέγουν για να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα.

Αντί να φαντασιωνόμαστε για το ποιες παγκόσμιες δυνάμεις που είναι υπεράνω των Κυβερνήσεων έχουν επινοήσει και προκαλέσει αυτή την παγκόσμια τρικυμία, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό και μακροπρόθεσμα πιο εποικοδομητικό να καταφύγουμε στην προσευχή προς τον Αληθινό Θεό, που είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο.

Αυτή είναι καλή ώρα να θυμηθούμε την ιστορία των μαθητών του Ιησού που φοβήθηκαν όταν ξέσπασε τρικυμία που κινδύνευσε η ζωή τους. Παρόλα αυτά, ο Ιησούς κοιμόταν ατάραχος. Όπως αυτοί νόμιζαν ότι δεν νοιάζεται γι’ αυτούς, έτσι και σήμερα πολλοί νομίζουν ότι ο Θεός αδιαφορεί και δεν κάνει κάτι. Όμως η δική Του απάντηση έγινε φανερή από την στάση Του, και τα λόγια Του.

Μάρκου 4:37 Και γίνεται ένας μεγάλος ανεμοστρόβιλος· και τα κύματα μπήκαν μέσα στο πλοίο, ώστε αυτό ήδη γέμιζε. 38 Κι αυτός, ήταν στην πρύμη, όπου κοιμόταν επάνω στο προσκεφάλι· και τον ξυπνούν, και του λένε: Δάσκαλε, δεν σε νοιάζει ότι χανόμαστε; 39 Και αφού σηκώθηκε, επιτίμησε τον άνεμο· και είπε στη θάλασσα: Σώπα, ησύχασε. Και σταμάτησε ο άνεμος, και έγινε μεγάλη γαλήνη. 40 Και τους είπε: Γιατί είστε έτσι δειλοί; Πώς δεν έχετε πίστη; 41 Και φοβήθηκαν [με] μεγάλον φόβο, και έλεγαν αναμεταξύ τους: Ποιος, λοιπόν, είναι αυτός, που και ο άνεμος και η θάλασσα τον υπακούν;

Όποιος κάνει το ταξίδι αυτής της ζωής παρέα με τον Ιησού, δεν φοβάται τις φουρτούνες και τις τρικυμίες, αρκεί να μένουμε κοντά Του με πίστη. Ο τρόπος που εμείς σήμερα μπορούμε να συνομιλήσουμε μαζί Του είναι μέσα από την προσευχή, και μπορούμε να ακούσουμε τον Λόγο Του μέσα από την Αγία Γραφή.

Η καθημερινή πειθαρχία της προσευχής και της «διατροφής» με τον Λόγο του Θεού οικοδομεί μέσα μας την πίστη που είναι ισχυρότερη από κάθε είδους δειλία, ώστε η Παρουσία του Ιησού στην ζωή μας να φέρει την εσωτερική γαλήνη που ησυχάζει τους ισχυρούς «ανέμους» του κόσμου τούτου.

Ακολουθεί μια πρόταση για μια πειθαρχημένη ζωή μαζί με τον Ιησού, που εγγυάται την δική Του ειρήνη και ασφάλεια, όσο μεγάλα κι αν είναι τα κύματα που χτυπούν το «καράβι» της ζωής μας.

Βήμα 1

Αφιερώνω χρόνο (τουλάχιστον 10-15 λεπτά) για να τα περάσω συντροφιά με τον Θεό, ησυχάζω την ψυχή μου, και συνειδητά φέρνω τον εαυτό μου σε μια θέση όπου μπορώ να προσευχηθώ. Εκεί μένω σιωπηλός για λίγο και συλλογίζομαι τις ευλογίες που ήδη έχω στη ζωή μου, όποιες κι αν είναι αυτές. Π.χ. είμαι ζωντανός, έχω φαγητό, έχω που να μείνω, και άλλες πολλές μικρές, απλές, καθημερινές ευλογίες. Για όλα αυτά που έχω, δίνω ευχαριστία στον Θεό. Μια καρδιά ευχαριστίας είναι το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στην απληστία που φέρνει μια μόνιμη αίσθηση στέρησης και ανάγκης.

Βήμα 2

Αφιερώνω λίγα λεπτά στην προσευχή. Προτείνω σαν αρχή την γνωστή σαν «Κυριακή προσευχή», δηλαδή την Προσευχή του Κυρίου, «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς…». Η Αγία Γραφή μας διδάσκει να μην αφήνουμε την ανησυχία να μας κυριεύει, αλλά να κάνουμε γνωστά τα αιτήματα μας στον Κύριο με ευχαριστία. Επίσης ο Ιησούς μας κάλεσε να πάμε κοντά Του και να αφήσουμε τα βάρη που μας βαραίνουν. Είπε ότι Αυτός θα μας δώσει ανάπαυση στις ψυχές μας, και αυτό είναι που γίνεται κυρίως μέσα από την προσευχή.

Βήμα 3

Αφιερώνω λίγη ώρα στην μελέτη της Αγίας Γραφής. Ένα καλό μέρος να αρχίσει κάποιος να διαβάζει είναι τα Ευαγγέλια. Ακόμη κι ένας έμπειρος μελετητής της Αγίας Γραφής μπορεί πάντοτε να «συναντήσει» τον Ζωντανό Λόγο μέσα στα/από τα Ευαγγέλια, ιδιαίτερα όταν μελετούμε τα λόγια του Ιησού.

Post a comment