No comments yet

2020 07 26 ‘Τα Δέκατα στην Εκκλησία’ – Tι λέει το Άγιο Πνεύμα & η Αγία Γραφή γι’ αυτό τον θεσμό

Ένας άλλος τίτλος, πιο σωστός για το μάθημα, θα ήταν
΄ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ΄.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που διδάσκω δημόσια από τον άμβωνα αυτό το θέμα. Αν και το μάθημα δεν κάλυψε το θέμα στην πληρότητα του, όμως είναι αρκετό για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει το Βιβλικό “στίγμα” επάνω σε αυτό το ΚΛΕΙΔΙ που μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα της ΕΥΛΟΓΙΑΣ στις ζωές των πιστών. Τα εδάφια στα οποία γίνεται αναφορά.

Ματθαίου 23:23 Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, αποδεκατίζετε τον δυόσμο, και τον άνηθο και το κύμινο· αφήσατε, όμως, τα βαρύτερα του νόμου: Την κρίση και το έλεος και την πίστη· αυτά έπρεπε να κάνετε, και εκείνα να μη [τα] αφήνετε.

Ματθαίου 5:17 Μη νομίσετε ότι ήρθα για να καταργήσω τον νόμο ή τους προφήτες· δεν ήρθα να καταργήσω, αλλά να εκπληρώσω. 18 Επειδή, σας διαβεβαιώνω, μέχρις ότου παρέλθει ο ουρανός και η γη, ένα γιώτα ή μία κεραία δεν θα παρέλθει από τον νόμο, έως ότου όλα εκπληρωθούν. 19 Όποιος, λοιπόν, αθετήσει μία από τούτες τις ελάχιστες εντολές, και διδάξει έτσι τους ανθρώπους, ελάχιστος θα ονομαστεί στη βασιλεία των ουρανών· όποιος, όμως, εκτελέσει και διδάξει, αυτός θα ονομαστεί μέγας στη βασιλεία των ουρανών.

Αριθμοί 18:20 Και ο Κύριος είπε στον Ααρών: Στη γη τους δεν θα έχεις κληρονομιά, ούτε θα έχεις μερίδα ανάμεσά τους· εγώ [είμαι] η μερίδα σου και η κληρονομιά σου, ανάμεσα στους γιους Ισραήλ· 21 και δες, έδωσα στους γιους Λευί, όλα τα δέκατα του Ισραήλ για κληρονομιά, για την υπηρεσία τους που υπηρετούν, την υπηρεσία τής σκηνής τού μαρτυρίου·

Μαλαχίας 3:7 Από τις ημέρες των πατέρων σας αποχωριστήκατε από τα διατάγματά μου, και δεν τα φυλάξατε. Επιστρέψτε σε μένα, και θα επιστρέψω σε σας, λέει ο Κύριος των δυνάμεων· όμως, είπατε: Με ποιον τρόπο θα επιστρέψουμε; 8 Μήπως ο άνθρωπος θα κλέβει τον Θεό; Εσείς, όμως, με κλέψατε· και λέτε: Σε τι σε κλέψαμε; Στα δέκατα και στις προσφορές. 9 Εσείς είστε καταραμένοι με κατάρα· επειδή, εσείς με κλέψατε, [ναι, εσείς], ολόκληρο το έθνος. 10 Φέρτε όλα τα δέκατα στην αποθήκη, για να είναι τροφή στον οίκο μου· και, τώρα, δοκιμάστε με σε τούτο, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, αν δεν σας ανοίξω τούς καταρράκτες τού ουρανού, και εκχέω την ευλογία σε σας, ώστε να μη επαρκεί [τόπος γι’ αυτή]· 11 και θα επιτιμήσω για χάρη σας αυτόν που καταφθείρει, και δεν θα φθείρει τούς καρπούς τής γης σας· ούτε η άμπελός σας θα απορρίψει πρόωρα τον καρπό της στο χωράφι, λέει ο Κύριος των δυνάμεων. 12 Και θα σας μακαρίζουν όλα τα έθνη· επειδή, εσείς θα είστε γη επιθυμητή, λέει ο Κύριος των δυνάμεων.

Β’ Τιμοθέου 3:15 και ότι, από βρέφος γνωρίζεις τα ιερά γράμματα, που μπορούν να σε σοφίσουν σε σωτηρία διαμέσου τής πίστης εν Χριστώ Ιησού. 16 Ολόκληρη η γραφή [είναι] θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που [γίνεται] με δικαιοσύνη· 17 για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό.

Α’ Κορινθίους 10:11 Όλα αυτά έγιναν παραδείγματα σ’ εκείνους, και γράφτηκαν για τη νουθεσία μας, στους οποίους έφτασαν τα τέλη των αιώνων. 12 Ώστε, εκείνος που νομίζει ότι στέκεται, ας βλέπει μη πέσει.

A’ Τιμοθέου 6:6 Μεγάλος δε πλουτισμός είναι η ευσέβεια, με αυτάρκεια. 7 Επειδή, δεν φέραμε τίποτε μέσα στον κόσμο· [είναι] φανερό ότι ούτε [και] μπορούμε να μεταφέρουμε έξω [απ’ αυτόν] κάτι μαζί [μας]. 8 Έχοντας, μάλιστα, διατροφές και σκεπάσματα, ας αρκούμαστε σ’ αυτά. 9 Όσοι, βέβαια, θέλουν να πλουτίζουν, πέφτουν σε πειρασμό και παγίδα, και σε πολλές ανόητες και βλαβερές επιθυμίες, που βυθίζουν τους ανθρώπους σε όλεθρο και απώλεια. 10 Επειδή, ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία· την οποία μερικοί, καθώς την ορέχθηκαν, αποπλανήθηκαν από την πίστη και πέρασαν τον εαυτό τους μέσα από πολλές οδύνες. 11 Εσύ, όμως, ω άνθρωπε του Θεού, αυτά απόφευγέ [τα]· και επιδίωκε δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, υπομονή, πραότητα. 12 Αγωνίζου τον καλό αγώνα τής πίστης, κράτα την αιώνια ζωή, στην οποία και προσκλήθηκες, και ομολόγησες την καλή μαρτυρία, μπροστά σε πολλούς μάρτυρες.

————————-
Ο Γιώργος Μαρκάκης είναι ο ιδρυτής Ποιμένας του Κέντρου Σαλόμ Αθηνών (από το 2003), αλλά η κύρια διακονία του είναι να διδάσκει την Αγία Γραφή και να κηρύττει το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού στις εκκλησίες (και) στα έθνη (από το 1997).

Post a comment