No comments yet

Προσευχή για την Ελλάδα, ημέρα 3, αφιέρωση με νηστεία για προσευχή

Το σημ��ρινό μήνυμα θέλει να ενθαρρύνει κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να νηστέψει με στόχο την προσευχή. Αυτή η προτροπή θέλει να βοηθήσει με πρακτικό τρόπο όσον αφορά τη νηστεία με αφιέρωση, και όχι απλά νηστεία με την έννοια της αφαγίας. Το κλειδί της νηστείας δεν είναι το αν τρώμε ή όχι, αλλά το αν έχουμε μπορέσει να αφιερώσουμε μια περίοδο στον Κύριο για την εκζήτηση του Προσώπου Του.

Γιατί δυσκολευόμαστε να νηστέψουμε, και ιδιαίτερα όταν είναι νηστεία περιόδου αντί ημέρας; Επειδή χρειάζεται πρώτα να υπάρχει ο στόχος, ο οραματισμός, που μας κινητοποιεί για να πειθαρχήσουμε και να εγκρατευτούμε.

Α’ Κορινθίους 9:25 Μάλιστα, κάθε αγωνιζόμενος, εγκρατεύεται σε όλα· εκείνοι μεν, για να πάρουν φθαρτό στεφάνι, εμείς όμως άφθαρτο. 26 Εγώ, λοιπόν, έτσι τρέχω, όχι σαν χωρίς στόχο· έτσι πυγμαχώ, όχι σαν να χτυπάω τον αέρα· 27 αλλά, δαμάζω το σώμα μου και το δουλαγωγώ, μήπως, ενώ κήρυξα σε άλλους, εγώ γίνω αδόκιμος.

Παροιμίες 29:18 Όπου δεν υπάρχει όραση, ο λαός διαφθείρεται [πιο σωστή απόδοση: δεν τηρεί όρια, δεν έχει αυτοσυγκράτηση]· είναι δε μακάριος εκείνος που φυλάττει τον νόμο [μπορεί να αποδοθεί και σαν εκείνον που τηρεί τις οδηγίες, δηλαδή, που συγκρατεί τον εαυτό του και μένει μέσα στα όρια].

Ας θυμηθούμε κάποιες γνωστές αναφορές της Αγίας Γραφής στη νηστεία:

Μάρκου 9:28 Και όταν μπήκε μέσα σ’ ένα σπίτι, οι μαθητές του τον ρωτούσαν κατ’ ιδίαν: Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε; 29 Και τους είπε: Αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλο τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία.

Α’ Κορινθίους 7:4 Η γυναί��α δεν εξουσιάζει το δικό της σώμα, αλλά ο άνδρας· παρόμοια δε και ο άνδρας δεν εξουσιάζει το δικό του σώμα, αλλά η γυναίκα. 5 Μη αποστερείτε ο ένας τον άλλον, εκτός αν [είναι] κάτι, ύστερα από συμφωνία, για λίγο καιρό, για να καταγίνεστε στη νηστεία και στην προσευχή· και πάλι να συνέρχεστε στα ίδια, για να μη σας πειράζει ο σατανάς εξαιτίας τής ακράτειάς σας.

Επίσης στον Ησαϊα κεφ.58, όπου λέει ανάμεσα σε άλλα (παρακαλώ μελετήστε ολόκληρο το κεφάλαιο):

Ησαϊας 58:3 Γιατί νηστέψαμε, [λένε], και δεν είδες; Ταλαιπωρήσαμε την ψυχή μας, και δεν γνώρισες; Δέστε, κατά την ημέρα τής νηστείας σας βρίσκετε ηδονή, και καταθλίβετε όλους τους μισθωτούς σας. 4 Δέστε, νηστεύετε για δίκες και φιλονικίες, και γρονθοκοπάτε με ασέβεια· για να ακουστεί από πάνω η φωνή σας, μη νηστ��ύετε όπως αυτή την ημέρα.
5 Τέτοια είναι η νηστεία που εγώ διάλεξα; Να ταλαιπωρεί ο άνθρωπος την ψυχή του μία ημέρα; Να γέρνει το κεφάλι του σαν σπάρτο, και να στρώνει από κάτω σάκο και στάχτη [για τον εαυτό του]; Νηστεία θα το ονομάσεις αυτό και ημέρα δεκτή στον Κύριο;
6 Η νηστεία που εγώ διάλεξα, δεν είναι τούτη; Το να λύνεις τούς δεσμούς της κακίας, το να διαλύεις βαριά φορτία, και το να αφήνεις ελεύθερους τους καταδυναστευμένους, και το να συντρίβεις κάθε ζυγό; 7 Δεν είναι το να μοιράζεις το ψωμί σου σ’ αυτόν που πεινάει, και να βάζεις μέσα στο σπίτι [σου] τους άστεγους φτωχούς; Όταν βλέπεις τον γυμνό, να τον ντύνεις, και να μη κρύβεις τον εαυτό σου από τη σάρκα σου;
8 Τότε, το φως σου θα εκλάμψει σαν την αυγή, και η υγεία σου γρήγορα θα βλαστήσει· και η δικαιοσύνη σου θα προπορεύεται μπροστά σου· η δόξα τού Κυρίου θα είναι η οπισθοφυλακή σου. 9 Τότε, θα κράζεις, και ο Κύριος θα απαντάει· θα φωνάζεις, και εκείνος θα λέει: Δες, νάμαι, εγώ. Αν βγάλεις από ανάμεσά σου τον ζυγό, την ανάταση του δαχτύλου, και τα μάταια λόγια·

Η νηστεία εδώ δεν είναι απλά μια ημέρα αφαγίας, αλλά ο Ησαΐας μιλά για την κατάπαυση του Σαββάτου, που είναι ημέρα νηστεία για τους Εβραίους (αλλά είναι νηστεία θρησκείας, όχι πίστης).

Ένα σημαντικό κλειδί για μια επιτυχημένη νηστεία είναι ο καθαγιασμός/αφιέρωση

Ιωήλ 2:15 Σαλπίστε σάλπιγγα στη Σιών, αγιάστε νηστεία, κηρύξτε επίσημη σύναξη. 16 Συγκεντρώστε τον λαό, αγιάστε τη σύναξη, συγκεντρώστε τούς πρεσβύτερους, συναθροίστε τα νήπια, κι αυτά που θηλάζουν μαστούς· ας βγει έξω ο γαμπρός από το�� κοιτώνα του, και η νύφη από τον θάλαμό της.

Post a comment