ΑΓΑΠΗ σημαίνει ΥΠΗΡΕΣΙΑ [Μέρος 2] ‘Οι εντολές του Νόμου δείχνουν την Αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο’.
Μάθημα του Γιώργου Ε Μαρκάκη στην Εκκλησία του Χριστού στην Ξυλοκέριζα Κορινθίας, Κυρ. 30/7/2023.
——————————
Όλες οι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ του μαθήματος σε κείμενο pdf:
https://drive.google.com/file/d/1abAhkn0n-RzA3JW4c5g3xoFdUq_ouYpI/view?usp=sharing
——————————
Για να δείτε το Μέρος 1 «Τα 2 θεμέλια της Αγάπης του Θεού»
——————————
Οι εντολές στο Νόμο του Θεού προς τον Μωυσή
Η αγάπη προς τον Θεό (Εβρ. «ahab») φαίνεται από το πως εφαρμόζουμε στην πράξη τις εντολές Του και τα προστάγματα Του.
Έξοδος 20:6 και κάνω έλεος σε χιλιάδες γενεές εκείνων που με αγαπούν, και τηρούν τα προστάγματά μου.
Λευιτικό 19:17 Δεν θα μισήσεις τον αδελφό σου στην καρδιά σου· θα ελέγξεις τον πλησίον σου ανοιχτά, και δεν θα ανεχθείς αμαρτία επάνω του. 18 Δεν θα εκδικείσαι ούτε θα μνησικακείς ενάντια στους γιους τού λαού σου· αλλά θα αγαπάς τον πλησίον σου, όπως τον εαυτό σου. Εγώ [είμαι] ο Κύριος.
Πολλοί νομίζουν ότι ο Νόμος του Θεού ήταν κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα, και ότι κάτω από τη Χάρη της Καινής Διαθήκης έχει καταργηθεί ο Νόμος. Όταν όμως μελετήσουμε την Αγία Γραφή υπό το πρίσμα της έκφρασης της καρδιάς του Θεού, και όχι μέσα στα πλαίσια της θρησκοληψίας και εκκλησιολογίας, βλέπουμε ότι μέσα από το Νόμο ο Θεός εκφράζει την Αγάπη Του, λ.χ.
Λευιτικό 19:32 Θα σηκώνεσαι μπροστά στους [ανθρώπους] με άσπρα μαλλιά, και θα τιμάς το πρόσωπο του γέροντα, και θα φοβηθείς τον Θεό σου. Εγώ [είμαι] ο Κύριος.
33 Και αν [κάποιος] ξένος παροικεί μαζί σου στη γη σας, δεν θα τον θλίψετε· 34 ο ξένος, που παροικεί με σας, θα είναι σε σας όπως ο αυτόχθονας, και θα τον αγαπάς όπως τον εαυτό σου· επειδή, ξένοι σταθήκατε στη γη τής Αιγύπτου. Εγώ [είμαι] ο Κύριος ο Θεός σας.
35 Δεν θα πράξετε αδικία, σε κρίση, σε μέτρα, σε σταθμά, και σε ζύγια· 36 ζύγια δίκαια, σταθμά δίκαια, εφά δίκαιο, και ιν δίκαιο, θα έχετε. Εγώ [είμαι] ο Κύριος ο Θεός σας, που σας έβγαλα από τη γη τής Αιγύπτου, 37 θα τηρείτε, λοιπόν, όλα τα διατάγματά μου, και όλες τις κρίσεις μου, και θα τα κάνετε. Εγώ [είμαι] ο Κύριος.
Όταν παρατηρήσουμε τη σειρά με την οποία ο Θεός δίδαξε στον Άνθρωπο τους δικούς Του δρόμους μέσα από το Νόμο, πρώτα δίδαξε την Αγάπη, το σεβασμό, και την προσφορά προς τον πλησίον, και μετά μίλησε για αγάπη προς το Θεό.
Η Πεντάτευχος είναι τα πρώτα 5 βιβλία της Αγίας Γραφής, που είναι γνωστά σαν «ο Νόμος», που στα Εβραϊκά είναι «Torah» και με τη σειρά που έχει τεθεί είναι η Γένεση, Έξοδος, Λευιτικό, Αριθμοί και Δευτερονόμιο. Στα πρώτα 4 από τα 5 βιβλία του Νόμου ο Θεός είχε επιβάλει την αγάπη προς τον πλησίον, αλλά δεν είχε ακόμη ζητήσει από τον Άνθρωπο να αγαπά τον Θεό. Για πρώτη φορά στο Νόμο ο Θεός ζητά την αγάπη του ανθρώπου σε αυτά τα εδάφια:
Δευτερονόμιο 6:1 ΚΙ αυτές [είναι] οι εντολές, τα διατάγματα, και οι κρίσεις, όσες πρόσταξε ο Κύριος ο Θεός σας, να σας διδάξω, για να τις κάνετε, στη γη στην οποία μπαίνετε για να την κληρονομήσετε· 2 για να φοβάσαι τον Κύριο τον Θεό σου, ώστε να τηρείς όλα τα διατάγματά του, και τις εντολές του, που εγώ σε προστάζω, εσύ και ο γιος σου, και ο γιος τού γιου σου, όλες τις ημέρες τής ζωής σου· και για να μακροημερεύσεις.
3 Άκουσε, λοιπόν, Ισραήλ, και πρόσεχε να [τα] κάνεις [αυτά], για να ευημερείς, και για να πληθύνετε υπερβολικά, καθώς ο Κύριος ο Θεός των πατέρων σου υποσχέθηκε σε σένα, στη γη που ρέει γάλα και μέλι.
4 Άκου, Ισραήλ· ο Κύριος ο Θεός μας [είναι] ένας Κύριος. 5 Και θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με ολόκληρη την καρδιά σου, και με ολόκληρη την ψυχή σου, και με ολόκληρη τη δύναμή σου. 6 Κι αυτά τα λόγια, που εγώ σήμερα σε προστάζω, θα είναι στην καρδιά σου·
18 Και θα κάνεις το ευθύ και το αγαθό μπροστά στον Κύριο· για να ευημερείς, και για να μπεις μέσα, και να κληρονομήσεις την αγαθή γη, που ο Κύριος ορκίστηκε στους πατέρες σου· 19 για να εκδιώξει όλους τους εχθρούς σου από μπροστά σου, όπως ο Κύριος μίλησε.
Όπως φαίνεται και σε αυτά τα εδάφια και στο σύνολο του Νόμου, η αγάπη που ζητά ο Θεός από τον Άνθρωπο είναι μια αγάπη που εκφράζεται μέσα από το πως δείχνουμε την αγάπη μας, το σεβασμό μας και την υπηρεσία μας προς τον πλησίον μας. Πουθενά δεν υπονοείται η αγάπη σαν συναίσθημα αλλά σαν έργα που προσφέρουν υπηρεσία προς τους άλλους γύρω μας.