No comments yet

Ο Ιησούς θαύμασε για την ΑΠΙΣΤΙΑ τους – Γιώργου Ε Μαρκάκη στο Κέντρο Σαλόμ Αθηνών Κυριακή 2 Οκτ 2022

Ο Ιησούς θαύμασε για την ΑΠΙΣΤΙΑ τους
Το κείμενο σε pdf: https://drive.google.com/file/d/1MT3ZmHGbHB8SfQeB3ySOFSCWNYZqKeHL/view?usp=sharing

Μάρκου 6:5 Και δεν μπορούσε να κάνει εκεί κανένα θαύμα, παρά μονάχα βάζοντας τα χέρια του επάνω σε λίγους αρρώστους, τους θεράπευσε. 6 Και θαύμαζε για την απιστία τους. Και περιερχόταν ολόγυρα τις κωμοπόλεις, διδάσκοντας.

Το πρώτο σημείο
Θα ήθελα να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο ότι ο ίδιος ο Ιησούς «δεν μπορούσε να κάνει εκεί κανένα θαύμα», που είναι το ίδιο σα να λέμε πως ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν μπορούσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της απιστίας που κυριαρχούσε ανάμεσα σε εκείνους τους ανθρώπους.

Το δεύτερο σημείο
Μα δεν υπήρχε ούτε ένας ανάμεσα τους που να μην έχει απιστία; Γιατί άραγε δεν μπορούσε ΕΚΕΙ να κάνει κανένα θαύμα ο Ιησούς; Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα της απιστίας ήταν σε ΕΚΕΙΝΟ τον ΤΟΠΟ, και όχι μόνο ζήτημα του κάθε ενός ανθρώπου ξεχωριστά.

Η απιστία βεβαίως αφορά τον κάθε άνθρωπο ατομικά και χωριστά, όμως υπάρχουν κι άλλες σημαντικές αναφορές στην ΑΓ που δείχνουν την απιστία σαν ένα καθολικό φαινόμενο που κυριαρχεί επάνω σε όλους τους κατοίκους εκείνου του τόπου.

Το τρίτο σημείο
Ο Ιησούς «θαύμαζε για την απιστία τους». Σα να λέμε, δεν μπορούσε να το καταλάβει ή ότι το θεωρούσε κάτι το εξαιρετικό, κάτι σαν ένα είδος θαύματος. Αντί να κάνει ο ίδιος θαύματα, το θαύμα σε εκείνο τον τόπο ήταν η απιστία που κυριαρχούσε σε όλους.

Για τον Θεό, η απιστία δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Η απιστία δεν συμπεριλαμβάνεται στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο όταν τον έπλασε.

Μάλλον, η απιστία είναι τόσο αντίθετη προς τη φύση του Θεού που φτάνει σε σημείο ο ίδιος ο Θεός να θαυμάζει όταν η απιστία έχει τέτοια δύναμη και τέτοια εξουσία ώστε να μπλοκάρει ακόμη και την ίδια τη δύναμη του Θεού να ελεήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από την υπερφυσική Του ενέργεια για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.

Το τέταρτο σημείο
Άραγε επιθυμεί κανείς να έχει απιστία; Άραγε όλοι ανεξαιρέτως εκείνοι οι άνθρωποι σε εκείνο τον τόπο είχαν απιστία από δική τους επιθυμία και επιλογή; Μήπως διάλεξαν αυτοί την απιστία, περισσότερο από το να γνωρίσουν κάποιο θαύμα από τον Ιησού που ήθελε να τους ευεργετήσει;

Η απιστία είναι μια κατάσταση που εναντιώνεται στο έργο του Θεού, και είναι από μόνη της έξω από το θέλημα και τη δημιουργία του Θεού. Επομένως είναι έργο του εχθρού και φανέρωση του Σκότους. Είναι το ίδιο όπως λέμε: ο Θεός είναι Αγάπη και έδωσε Αγάπη στους ανθρώπους. Ο εχθρός της ψυχής μας είναι το αντίθετο της αγάπης του Θεού, και η φανέρωση των έργων του είναι το αντίθετο της αγάπης – λ.χ. μίσος, κακία, ασυγχωρησία, πικρία, κλπ.

Όπως το μίσος και η κακία είναι τα αντίθετα της Αγάπης του Θεού, έτσι και η απιστία είναι το αντίθετο της πίστης του Θεού. Η απιστία είναι φανέρωση του Σκότους που εναντιώνεται στην πίστη που είναι φανέρωση του Φωτός του Θεού.

Η ΑΓ διαγράφει μια εικόνα όπου δείχνει την απιστία να είναι μια δύναμη που κυριαρχεί σε ένα τόπο, ενώ παράλληλα η απιστία ενεργεί και φανερώνεται μέσα από κάθε άνθρωπο ατομικά και ξεχωριστά.

Η ανάγκη για εσωτερική μεταμόρφωση και αγιασμό
Όλοι όσοι έχουμε πιστέψει στον Ιησού καλούμαστε να αποβάλουμε τον παλιό μας άνθρωπο με την αμαρτωλότητα της σάρκας, ώστε να ντυθούμε τη νέα φύση που μας δίνει ο Θεός σύμφωνα με την εικόνα και ομοίωση του Υιού Του Ιησού. Ο Θεός θέλει όλα τα παιδιά Του, να μοιάσουμε καθ’ όλα στον πρωτότοκο αδελφό μας τον Ιησού, και βέβαια και στην πίστη.

Όπως τα άλλα χαρακτηριστικά του Σκότους που κουβαλάμε στον σαρκικό μας άνθρωπο, πρέπει να αποβάλουμε και την απιστία. Συνήθως αναγνωρίζουμε σαν αμαρτωλή σάρκα το μίσος, την κακία, το ψέμα, τη μοιχεία, κ.α. Όμως έχουμε σκεφθεί ότι και η απιστία είναι τόσο έκφραση της αμαρτίας όσο είναι και τα άλλα;

Μιλάμε για πίστη όχι μόνο το να πιστεύουμε στο Θεό γενικά, αλλά να έχουμε μια τέτοια πίστη που να μπορεί να μας χρησιμοποιήσει ο Κύριος για τη δόξα Του και την εξάπλωση της Βασιλείας Του.

Η επιθυμία μας να είμαστε άνθρωποι πίστης δεν αρκεί, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν εμπόδια που περιορίζουν ή μπλοκάρουν την πίστη μας, άσχετα από τις δικές μας επιθυμίες και επιλογές.

Στο σημερινό μάθημα θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα το θέμα της απιστίας, καθώς έχει τη δύναμη να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη του Θεού ώστε να μη φανερωθεί στη ζωή μας.

Όταν καταλάβουμε πως ενεργεί η απιστία και πως να την διακρίνουμε ακόμη και μέσα μας, θα έχουμε κάνει την αρχή για να ελευθερωθούμε από κάθε είδους απιστία ώστε να έχουμε πίστη Θεού, όπως είπε ο Ιησούς «έχετε πίστη Θεού» στο Μάρκο 11:22.

Πως θα νικήσουμε την ΑΠΙΣΤΙΑ για να έχουμε ΠΙΣΤΗ ΘΕΟΥ;

Ο πατέρας του παιδιού που οι μαθητές δεν μπορούσαν να εκβάλουν το δαιμόνιο είπε στον Ιησού «Πιστεύω, Κύριε· βοήθα με στην απιστία μου» στο Μάρκο 9:24. Στο Λουκά 17:5 είπαν οι απόστολοι στον Κύριο: «Πρόσθεσέ μας πίστη».

Το ίδιο λέμε κι εμείς! Κύριε, θέλουμε να πιστεύουμε, βοήθα μας στην απιστία μας και πρόσθεσε μας πίστη Θεού!

Post a comment