No comments yet

Ο Κύριος εξετάζει καρδιές και νεφρά

«Ο Κύριος εξετάζει την καρδιά και τα νεφρά για να αποδώσει στον κάθε ένα σύμφωνα με τους δρόμους μας και σύμφωνα με τον καρπό των έργων μας». Μάθημα του Γιώργου Ε Μαρκάκη στο Κέντρο Σαλόμ Αθηνών την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022, που παρουσιάζεται σε επιμέρους βίντεο για ευκολία στην παρακολούθηση. Αυτό είναι το ΜΕΡΟΣ 1.
Ο σύνδεσμος για το ΜΕΡΟΣ 2 θα φανεί ΕΔΩ όταν θα αναρτηθεί το βίντεο.
—————————————-
Το κείμενο όλου του μαθήματος σε pdf:
https://drive.google.com/file/d/1pUv–FvjFll5wItulcJOsAJzQ6KaUaBm/view?usp=sharing
—————————————-
Ιερεμία 17:9-10 Η καρδιά είναι απατηλή περισσότερο απ’ όλα, και υπερβολικά διεφθαρμένη· ποιος μπορεί να τη γνωρίσει; 10 Εγώ ο Κύριος εξετάζω την καρδιά, δοκιμάζω τα νεφρά, για να δώσω στον κάθε έναν σύμφωνα με τους δρόμους του, σύμφωνα με τον καρπό των έργων του.

Αν βαδίζουμε ατάκτως ως προς το Σώμα του Χριστού, υπάρχουν συνέπειες. Οι συνέπειες είναι ο καρπός των έργων μας, που μπορεί να είναι πληγές στις καρδιές των αδελφών, ζημιά στο έργο της εκκλησίας, σκάνδαλο σε νεότερες και αστήρικτες ψυχές.

Όσον αφορά το ότι κάποιος μπορεί να βαδίζει άτακτα ως προς το Σώμα του Χριστού, υπάρχουν αναφορές στην Αγία Γραφή, ας δούμε μια από αυτές.

Β’ Θεσσαλονικείς 3:6 Σας παραγγέλλουμε μάλιστα, αδελφοί, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να απομακρύνεστε από κάθε έναν αδελφό που περπατάει άτακτα, και όχι σύμφωνα με την παράδοση που παρέλαβε από μας.

Από τη μια βλέπουμε ότι ο διαχωρισμός από τους αδελφούς που περπατούν άτακτα είναι μιας μορφής εντολή προς την Εκκλησία. Δηλαδή η ενότητα δεν είναι άνευ όρων. Για να υπάρχει ενότητα πρέπει να υπάρχει και τάξη.

Από την άλλη όμως η απορία είναι, γιατί άραγε να περπατούν άτακτα κάποιοι αδελφοί εν Χριστώ μέσα στο χώρο της εκκλησιαστικής ζωής;

Κάθε φορά που συμβαίνουν αταξίες οφείλονται στις ενέργειες κάποιου, ή κάποιων ανθρώπων οι οποίοι έχουν τους δικούς τους λόγους για να γίνουν πρόξενοι αταξίας ή και σκανδάλων. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι δικοί τους λόγοι συχνά/συνήθως, οφείλονται όπως διαβάσαμε στο ότι, η «Η καρδιά είναι απατηλή περισσότερο απ’ όλα, και υπερβολικά διεφθαρμένη».

Εμείς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε από μόνοι μας την πλάνη, την απάτη, ή, το λάθος που κρύβεται μέσα στην καρδιά μας και φανερώνεται μέσα από τα έργα της αταξίας. Όμως ο Θεός γνωρίζει και γι’ αυτό είπε: «Εγώ ο Κύριος εξετάζω την καρδιά, δοκιμάζω τα νεφρά».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει «καρδιά και νεφρά»; Ποια είναι η σημασία και ποιος ο συμβολισμός αυτών των δυο οργάνων του σώματος μας, που χρησιμοποιεί ο Θεός για να μας εξηγήσει τις άυλες και αόρατες πνευματικές διεργασίες που προκαλούν τα άτακτα έργα μας;

Με απλά και λίγα λόγια, η καρδιά του ανθρώπου από την αρνητική πλευρά έχει να κάνει με φιλοδοξίες, υψηλοφροσύνη, εγωισμό και υπερηφάνεια, επιθυμίες και πειρασμούς, φοβίες, κλπ.

Είναι τα κρυφά κίνητρα που καθορίζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε, που αποφασίζουμε και τελικά προσδιορίζουν τις επιλογές και τα έργα μας, με αποτέλεσμα κάποιοι να περπατούν ατάκτως στην εκκλησιαστική ζωή εάν αρνούνται να συμμορφωθούν ως προς τις εκκλησιαστικές παραδόσεις και εντολές για την εκκλησιαστική ζωή και τάξη.

Ο ρόλος των νεφρών είναι να καθαρίζουν το αίμα από το οποίο εξαρτάται η υγεία του οργανισμού μας καθώς στο αίμα είναι η ζωή, όπως λέει και ο Λόγος του Θεού. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά γίνεται μια σταδιακή δηλητηρίαση του οργανισμού, και το ίδιο ισχύει και στα πνευματικά.

Η λειτουργία των νεφρών πνευματικά μιλώντας είναι η αυτοεξέταση, η εξομολόγηση και η μετάνοια. Όταν διακρίνουμε ότι κάτι μέσα στην πνευματική μας ζωή είναι ακάθαρτο, καλούμαστε να το εξομολογηθούμε και να μετανοήσουμε, εκβάλοντας το με αυτό τον τρόπο από μέσα μας ώστε να παραμείνουμε καθαροί. Όπως λέει και ο Απ. Παύλος:

Β’ Τιμοθέου 2:21 Αν κάποιος καθαρίσει τον εαυτό του απ’ αυτά, θα είναι σκεύος για τιμητική χρήση, αγιασμένο, και εύχρηστο στον οικοδεσπότη, ετοιμασμένο για κάθε αγαθό έργο.

Λ.χ., ο Λόγος του Θεού μας προειδοποιεί να μην υψηλοφρονούμε αλλά να σωφρονούμε και να μην νομίζουμε ότι είμαστε φρόνιμοι, δηλαδή να μη νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Διότι τότε βεβαίως είναι που υψηλοφρονούμε και δεν σωφρονούμε.

Όταν νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα τότε γινόμαστε ανόητοι. Αυτή είναι μια πνευματική ακαθαρσία που μας μολύνει εκ των έσω και ο Κύριος προειδοποιεί ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν μετανοήσουμε.

Τα ίδια λόγια που μίλησε ο Θεός μέσω του Ιερεμία που δίνει προειδοποίηση μιλώντας για καρδιά και νεφρά και ότι “Θα δώσω στο κάθε ένα σύμφωνα με τους δρόμους του, σύμφωνα με τον καρπό των έργων του”, τα ίδια λόγια είπε ο Ιησούς προς την Εκκλησία Του στην:

Αποκάλυψη 2:22 Ιδού, ρίχνω αυτήν στο κρεβάτι και αυτούς που μοιχεύουν μαζί της ρίχνω σε θλίψη μεγάλη, αν δε μετανοήσουν από τα έργα της· 23 και τα παιδιά της θα τα χτυπήσω με θάνατο. Και θα γνωρίσουν όλες οι εκκλησίες ότι εγώ είμαι εκείνος που ερευνά νεφρά και καρδιές, και θα δώσω σε καθέναν από εσάς σύμφωνα με τα έργα σας.

Post a comment